Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επιστροφή των αθλητριών στις προπονήσεις

Σε αναμονή της ΚΥΑ που θα εκδοθεί, για τους όρους επιστροφής στα γήπεδα για προπονήσεις, για αθλήτριες άνω των 13 ετών, τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία  από  τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ και του ΕΟΔΥ, για τις αθλήτριες μας και τις οικογένειες τους :   


--Τα προβλεπόμενα στο Υγειονομικό Πρωτόκολλο της ΓΓΑ θα πρέπει να τηρούνται με προσοχή. Οι οδηγίες αυτές προσδιορίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μία πύλη εισόδου και εξόδου, να μην χρησιμοποιούνται αποδυτήρια, να τηρούνται αποστάσεις, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ. Ειδικότερα αντί για τα αποδυτήρια μπορεί να χρησιμοποιηθούν εξωτερικοί στεγαζόμενοι ή καλά αεριζόμενοι χώροι με τήρηση των αποστάσεων.
-- Όλοι οι αθλητές θα έχουν εξεταστεί από ιατρό πριν την έναρξη των προπονήσεων ο οποίος θα χορηγεί την ιατρική βεβαίωση η οποία θα επιδεικνύεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Κατά την ιατρική εξέταση θα συμπληρώνεται από τον αθλητή και θα παραμένει στο αρχείο του ιατρού είτε το εκτεταμένο ιστορικό των αθλητών Ομοσπονδιών και Επαγγελματικών Συλλόγων είτε το σύντομο ιστορικό των υπολοίπων αθλούμενων
Σε περίπτωση που ο αθλητής αναφέρει νόσηση από Covid-19 θα πρέπει να παραπέμπεται από τον ιατρό για καρδιολογική εκτίμηση πριν την έκδοση της βεβαίωσης.
--Δεν κρίνεται απαραίτητη η εξέταση με μοριακό έλεγχο (PCR) πριν την έναρξη των προπονήσεων ή κατά τη διάρκειά τους για όλους τους αθλητές.
--Δεν συνιστάται η χρήση μάσκας από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων. Η χρήση μάσκας μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστική δυσχέρεια και περιορισμό οπτικού πεδίου με κίνδυνο τραυματισμού.
--Δε συνιστάται η χρήση γαντιών από τους αθλητές, προτιμάται η τακτική απολύμανση και υγιεινή των χεριών

Απαραίτητο είναι επίσης, προκειμένου για την επιστροφή στις προπονήσεις, να συμπληρωθούν 3 έντυπα που μπορείτε να βρείτε, να τυπώσετε και να συμπληρώσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση gga.gov.gr ( πατάτε στο εικονίδιο δεξιά, Αθλητισμός και Covid 19, stay safe και στη συνέχεια στην υποκατηγορία Εντυπα/ Φόρμες προς Συμπλήρωση όπου βρίσκετε τις εξής 3 φόρμες τις οποίες τυπώνετε ) :   


Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, όπως έχει καταχωρηθεί στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, είναι το εξής : 
  
• Στην  Πετοσφαίριση  (Βόλεϊ),  παρά  το  γεγονός  ότι  δεν  υπάρχει  σωματική  επαφή  με  τους 
αντιπάλους  αθλητές,  υπάρχει  συχνή  επαφή  με  τα  άλλα  μέλη  της  ομάδας  και  κοντινές 
αποστάσεις  γύρω  από  το  φιλέ  ενώ  και  η  απόκρουση  της  μπάλας  που  μοιράζονται  όλοι  οι 
αθλητές  γίνεται  συχνά  με  τα  χέρια  μπροστά  στο  πρόσωπο  και  το  κεφάλι  ανυψωμένο  προς 
αυτή. 
• Το  1ο  στάδιο,  αφορά  καθαρά  προπονητικές  διαδικασίες,  σε  ανοικτό  /υπαίθριο  χώρο,  στην 
κατεύθυνση της ατομικής προπόνησης  και όχι αγωνιστικές διαδικασίες .    
• Ατομική φυσική κατάσταση προσαρμοσμένη στα δεδομένα του αθλήματος  
• Εκγύμναση με μπάλες, σε 1η  φάση μια μπάλα ανά άτομο 
• Σε  2η    φάση  σε  ζευγάρια  αθλητών/αθλητριών,  χρήση  μάσκας  και  συχνή  απολύμανση 
εξοπλισμού ( μπάλες ) μεταξύ sessions κλπ. 
ΟΔΗΓΙΕΣ 
Η άσκηση της δραστηριότητας προϋποθέτει την τήρηση όλων των μέτρων που ανακοινώνει και 
εφαρμόζει η Πολιτεία μέσω των σχετικών νόμων και των Γενικών Οδηγιών που εκδίδει, και 
συγκεκριμένα για τον αθλητισμό, αυτών της Γ.Γ.Α.:       
https://gga.gov.gr/images/athlites.pdf
https://gga.gov.gr/images/proponites.pdf
https://gga.gov.gr/images/odigies_asfalous_askisis.pdf


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΓΑ 

Η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με ανακοίνωσή της ενημερώνει για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν μετά το άνοιγμα των αθλητικών χώρων σε αθλητές και σωματεία που ξεκινάνε προπονήσεις από Δευτέρα (18/05/2020). 
Αναλυτικά οι κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν καθώς και οι διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθηθούν κατά το ξεκίνημα των προπονήσεων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (www.gga.gov.gr) στην ειδική κατηγορία Αθλητισμός και Covid-19 (βλ. Πρακτικές Οδηγίες Β’ φάσης για την ασφαλή άσκηση σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους) σχετικό link https://gga.gov.gr/images/odigies_asfalous_askisis.pdf 
Όσα προβλέπονται θα περιγραφούν αναλυτικά και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. 

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα υπάρξει ένα γενικότερο άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων σε αθλητές. Αυτό θα γίνει με νέες συνθήκες και νέες συνήθειες. Κάποια νέα πράγματα λοιπόν που θα μπουν στην αθλητική μας ζωή όπως ο σχολαστικός προαγωνιστικός έλεγχος, η ελεγχόμενη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, ο περιορισμός στη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων και συνεπακόλουθα στον χρόνο προπόνησης, η σχολαστικότητα στα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης. Πολλά αλλάζουν, εκτός από την αγάπη μας για τον αθλητισμό. Πειθαρχία, υπομονή και προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι πράγματα που στον αθλητισμό τα ξέρουμε καλά και τώρα τα χρειαζόμαστε, ίσως περισσότερο από ποτέ».