Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

'' Υπολόγισε τα βήματα, όχι το αποτέλεσμα ! ''


Βρήκαμε στο διαδίκτυο μια εξαιρετική εργασία της Ψυχολόγου, Ψυχοθεραπεύτριας, Mental Performance Coach,  Κρίστη Μηλιόρδου αναφορικά με τα 5 σημεία-κλειδιά της  πνευματικής προετοιμασίας πριν από ένα κρίσιμο παιχνίδι.

Ελπίζουμε να μην την βρίσκει αντίθετη η αναδημοσίευση της από εμάς, αλλά, σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι όσα περιγράφει, αφορούν όλα τα ομαδικά αθλήματα και αναμφίβολα, είτε ο αθλητισμός είναι επαγγελματικός είτε ερασιτεχνικός, τα συναισθήματα είναι τα ίδια και αλλάζει μόνο ο όγκος της πίεσης : 

'' Τα φώτα του γηπέδου είναι αναμμένα, το βοηθητικό επιτελείο της ομάδας βρίσκεται σε κατάσταση «πανικού» φροντίζοντας όλα να λειτουργήσουν σωστά, χιλιάδες οπαδοί έχουν ήδη φτάσει, τραγουδώντας εν αναμονή μιας Μεγάλης Νίκης. Ο προπονητής δίνει την τελευταία του ενημέρωση και το Μεγάλο Ντέρμπι, αυτό που λαχταρούσε ο κόσμος, πρόκειται να ξεκινήσει. Οι παίκτες βρίσκονται στο προσκήνιο, οι οπαδοί και οι προσδοκίες όλων από αυτούς είναι εξαιρετικά υψηλές.

Για να διαπρέψει ένας αθλητής σε ένα μεγάλο ντέρμπι, χρειάζονται δύο είδη προετοιμασίας: η σωματική και η πνευματική. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνηθεί η ψυχική προετοιμασία, με σκοπό να περιγραφούν ορισμένες χρήσιμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση της νευρικότητας και του άγχους πριν από το παιχνίδι, ώστε να καταφέρει κανείς να φτάσει στην πολυπόθητη νίκη.

Τα 5 C της Πνευματικής Προετοιμασίας πριν από ένα Μεγάλο Παιχνίδι:

Concentrate - Συγκεντρώσου

Calculate - Υπολόγισε

Challenge - Αμφισβήτησε

Continue - Συνέχισε

Calm - Ηρέμησε

Συγκεντρώσου στο παρόν: Η συγκέντρωση και το να μπορείς να διαχειρίζεσαι τις σκέψεις σου είναι καθοριστικής σημασίας για κάθε παιχνίδι, ακόμα περισσότερο για αυτό που μπορεί να καθορίσει ένα πρωτάθλημα. Το να είσαι συγκεντρωμένος σε βοηθά να κάνεις πιο σαφείς επιλογές και σου επιτρέπει να κατανοήσεις καλύτερα τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, έχοντας μια περιφερειακή όραση στο γήπεδο, τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους σου. Ταυτόχρονα, η απόσπαση της προσοχής σου από τις αντιδράσεις των οπαδών, των αντιπάλων ή των διαιτητών γίνεται πιο δύσκολη. Με αυτό το είδος νοοτροπίας, ο αθλητής εστιάζει μόνο στην παρούσα στιγμή, αφήνοντας στην άκρη προηγούμενα αποτελέσματα ή σκέψεις για το μέλλον.

Υπολόγισε τα βήματα και όχι το αποτέλεσμα: Αυτή η νοοτροπία μετατοπίζει την εστίαση από το αποτέλεσμα στα βήματα (διαδικασία) που χρειάζεσαι για να φτάσεις εκεί. Όταν πλησιάζει ένα Μεγάλο Παιχνίδι, οι άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν στο να πάρουν το αποτέλεσμα που περιμένουν, που είναι να κερδίσουν, αποσπώντας την προσοχή από αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, που είναι η διαδικασία. Στον καθορισμό στόχων και την ψυχολογία απόδοσης, η εύρεση των σωστών βημάτων και ο καθορισμός μιας διαδικασίας για την επίτευξη των στόχων, είναι προϋπόθεση για τη βέλτιστη απόδοση. Έτσι, αντί να σκέφτεσαι ποια θα είναι η έκβαση του παιχνιδιού, είναι πιο σοφό να πείς "Πώς μπορώ να παίξω ως ο καλύτερός μου εαυτός;"

Αμφισβήτησε τις αρνητικές σου σκέψεις: Η απόσπαση της προσοχής από την αρνητική (ή τη δυσλειτουργική) σκέψη, λόγω πίεσης, είναι αναμενόμενη πριν από έναν κρίσιμο αγώνα. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ της ψυχολογικής προετοιμασίας και της έλλειψής της, είναι η ικανότητα να αμφισβητούμε αυτές τις σκέψεις και να τις αντικαθιστούμε με πιο λογικές. Τέτοια παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι:

«Αν χάσουμε, είναι το τέλος του κόσμου».

«Δεν μπορώ να νικήσω αυτόν τον αντίπαλο».

«Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου αν χάσω ένα κρίσιμο σουτ».

Συνέχισε να προετοιμάζεσαι καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν: Η πνευματική προετοιμασία και η ετοιμότητα για απόδοση κάτω από τεράστια πίεση, δεν είναι ένα επίτευγμα που συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που γίνεται σε όλες τις προπονήσεις της σεζόν. Η νοερή πρόβα, η οπτικοποίηση της στιγμής, η βελτίωση των πιο αδύναμων σημείων σου, η οικοδόμηση ισχυρών και υποστηρικτικών σχέσεων με τον προπονητή και τους συμπαίκτες σου, όλα οδηγούν στη βελτίωση της απόδοσης. Όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο καλύτερα αισθάνεσαι και ενεργείς, όταν εμφανίζεται μια δύσκολη κατάσταση.

Χαλάρωσε το μυαλό σου με νοερή απεικόνιση. Η απεικόνιση είναι επίσης γνωστή ως νοητική πρόβα ή νοητική εξάσκηση, παρόλο που υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ αυτών των όρων. Περιλαμβάνει τη χρήση μεταφορικής γλώσσας για την αναπαράσταση των αντικειμένων, των ιδεών και των ενεργειών με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύει τις φυσικές αισθήσεις. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας οπτικής αναπαράστασης ιδεών στο μυαλό. Η διαδικασία της νοερής απεικόνισης αφορά στην εσωτερική εμπειρία του αθλητισμού, σε μια κατάσταση που μιμείται την πραγματικότητα. Αυτές οι τεχνικές έχουν μια σειρά από ψυχικά οφέλη, όπως αυξημένη αυτοεκτίμηση, ρύθμιση των επιπέδων άγχους και αυξημένο κίνητρο.

Μερικά άλλα στοιχεία που είναι αρκετά σημαντικά για την προετοιμασία πριν από το Μεγάλο Παιχνίδι είναι ο καλός ύπνος και μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή. Η έλλειψή τους θα μπορούσε να βλάψει τη γνωστική λειτουργία, άρα τη συγκέντρωση και τη σωματική δύναμη.

Όπως είπε ο Μάικλ Τζόρνταν «Το ταλέντο κερδίζει παιχνίδια, αλλά η ομαδική εργασία και η ευφυΐα κερδίζουν πρωταθλήματα», εστιάζοντας για άλλη μια φορά στα διανοητικά στοιχεία της απόδοσης ''.