Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ολη η αλήθεια για την υπόθεση Βίλντε και την προσφυγή του Πορφύρα

Σχετικώς με την απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΑΣΕΑΔ ( Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών ) με την οποία απέρριψε ως εκπρόθεσμη την προσφυγή που κατέθεσε ο Α.Ο.Φ. Πορφύρας κατά του κύρους των αγώνων των πλαίυ οφφ με αντίπαλο την Φιλία ,λόγω αντικανονικής συμμετοχής της αθλήτριας Βίλντε , κρίνουμε σκόπιμο αρχικώς να αναφερθούμε στο ιστορικό της υπόθεσης .
Τι ζητούσε ο Πορφύρας με αυτή την προσφυγή ;
Διαμαρτυρηθήκαμε για την αντικανονική συμμετοχή της Λεττονής Βίλντε όχι βέβαια επειδή είναι κοινοτική ( αν και πλέον βλέπουμε ότι οι κοινοτικοί μπορούν ,με …ευλογίες ,να αγωνίζονται και στα τοπικά πρωταθλήματα προς δόξα των προσπαθειών για την ανάπτυξη φυτωρίων ) αλλά γιατί στην ίδια αγωνιστική περίοδο ,την 2009-2010 , αγωνίσθηκε με δύο διαφορετικές ομάδες σε δύο διαφορετικά πρωταθλήματα .
Η Βίλντε έπαιξε με την ομάδα του Πανεμιστημίου ‘’΄Knights’’ της Κεντρικής Φλόριντα , στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλει.
Η ομάδα βόλει του Πανεμιστημίου UCF Knights ,όπου ανήκει η Βίλντε ,μετέχει σε επίσημο κι αναγνωρισμένο πρωτάθλημα της Αμερικής ,ισότιμο με εκείνο των αντιστοίχων Ευρωπαικών και αναγνωρισμένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλει .
Πρόκειται για το CONFERENCE C-USA .Στους αγώνες της ομάδας της Βίλντε η είσοδος πραγματοποιείται μόνο με την καταβολή εισιτηρίου ,αξίας 5 δολλαρίων ανά άτομο ενώ η οργάνωση ,με την πώληση αναμνηστικών ειδών ,την εμπορική διάθεση του σήματος της ομάδας και τη μετάδοση των αγώνων της από την τηλεόραση δεν παραπέμπει απλώς και μόνο σε ερασιτεχνική αλλά σε επαγγελματική ομάδα .
Ρητά και κατηγορηματικά αναφέρεται στον κανονισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βόλει ότι απαγορεύεται να αγωνίζεται μία αθλήτρια ή ένας αθλητής σε 2 διαφορετικές ομάδες σε 2 διαφορετικά πρωταθλήματα ,στην ίδια σαιζόν ,δίχως να έχει διαγραφεί απο το δυναμικό της μίας ή της άλλης .
Σχετικό έγγραφο μάλιστα έστειλε η Παγκόσμια Ομοσπονδία στον Πορφύρα .
Εδώ διαγραφή δεν έγινε .Η Βίλντε πήγε με το δελτίο της να είναι ενεργό στην Ελλάδα κι έπαιξε στην Αμερική όπου σε αντίθεση με ότι υποστήριξε η Φιλία στο ΑΣΕΑΔ δεν ήταν στο Πανεμιστήμιο μόνο για…2 μήνες αλλά έχει εγγραφεί ώστε να σπουδάσει Διοίκηση Νοσοκομείων . Πήγε ,δήλωσε ότι δεν ανήκει σε άλλη ομάδα ,έπαιξε στο πρωτάθλημα , ήλθε στην Ελλάδα για τα πλαίυ οφφ και ξανάφυγε για την Αμερική όπου συνεχίζει τις σπουδές της στο ίδιο Πανεμιστήμιο και παίζει κανονικότατα στην ομάδα του .
Η Ελληνική Ομοσπονδία Βόλει δέχεται ως ανώτερους όλων τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βόλει αλλά εδώ η μεν ΕΣΠΕΔΑ δεν ασχολήθηκε καν με το θέμα και δεν μπήκε στην ουσία ,το δε ΑΣΕΑΔ αποφάνθηκε ότι είναι εκπρόθεσμη η προσφυγή .
Επίσης ,η Βίλντε δεν μπορούσε να παίξει ως κοινοτική απέναντι μας επειδή όταν χρησιμοποιήθηκε από την Φιλία δεν είχε διαμονή κι απασχόληση στην Ελλάδα όπως απαιτεί ο νόμος αφού ήδη είχε μετακομίσει στην Αμερική ..
Με όλα αυτά ουδείς ασχολήθηκε .
Η ΕΣΠΕΔΑ προσπέρασε σε κρίσιμα  σημεία  τους ισχυρισμούς μας ,δεν αξιολόγησε όλα τα στοιχεία που της προσκομίσαμε , όπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης της και στάθηκε στο τυπικό της συμμετοχής .’’Εφόσον έχει νόμιμο δελτίο ,παίζει κανονικά η αθλήτρια’’.
Μετέθεσε λοιπόν αλλού την ευθύνη η ΕΣΠΕΔΑ και δίχως να εξετάσει τις πραγματικές συνθήκες νομιμότητας συμμετοχής απέρριψε την ένσταση μας.
Εν συνεχεία πήγαμε στο ΑΣΕΑΔ .Στείλαμε την προσφυγή μας μόλις λάβαμε γνώση από την ΕΣΠΕΔΑ και πάντως εντός της νόμιμης προθεσμίας .
Απορούμε γιατί στην απόφαση του ΑΣΕΑΔ περί εκπροθέσμου ,χρησιμοποιείται ως ημερομηνία προσφυγής εκείνη κατά την οποία το Δικαστήριο παρέλαβε την προσφυγή κι όχι ,όπως θα έπρεπε ,αυτή κατά την οποία απεστάλη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας με συστημένη επιστολή μέσω των ΕΛΤΑ ,με σφραγίδες κι αποδείξεις που πιστοποιούν ότι πράγματι είμαστε μέσα στις νόμιμες ημερομηνίες .
Ότι η συστημένη επιστολή παρεδόθη μετά από 5 ημέρες δεν είναι δικό μας θέμα αφού εμείς έχουμε την απόδειξη αποστολής .
Οι προθεσμίες είναι γνωστό ότι κρίνονται όχι από την ημερομηνία παραλαβής αλλά από εκείνη της αποστολής εφόσον επιβεβαιώνονται από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου ,όπως συμβαίνει στην περίπτωση μας .
Άλλο σημείο που μας κάνει να απορούμε είναι αυτό που αναφέρεται στην ημερομηνία λήψης της απόφασης της ΕΣΠΕΔΑ .Η ΕΣΠΕΔΑ δεν αποφάσισε στις 14 Ιουνίου για την ένσταση μας αλλά τότε συνεδρίασε .Κι αποφάσισε σε μεταγενέστερη ημερομηνία .
Το ΑΣΕΑΔ δέχθηκε ότι ακριβώς υποστήριξε στο υπόμνημα της η Φιλία και δεν έλαβε υπόψιν τίποτα απο όσα ανέφερε ο Πορφύρας στο δικό του υπόμνημα .Ελαβε άλλες ημερομηνίες από τις ορθές ως βάση για την απόφαση του .
Προφανώς ,δεν μπορεί να αποδεικνύεται αν και πότε πήραμε ένα φαξ από την ΕΣΠΕΔΑ επειδή τότε το πήρε η Φιλία .Ως αποδεικτικό στοιχείο ενημέρωσης του Πορφύρα χρησιμοποιήθηκε το φαξ που πήρε η ….Φιλία αντί να ζητηθεί από την ΕΣΠΕΔΑ να προσκομίσει αντίγραφο αποστολής στον Πορφύρα αλλά και αντίγραφο λήψης από την ομάδα μας .
Εμείς κάναμε την προσφυγή μέσα στις νόμιμες ημερομηνίες ,με βάση την πληροφόρηση που είχαμε .
Ακόμα ωστόσο κι αν συνέτρεχε λόγος χαρακτηρισμού της προσφυγής μας ως εκπροθέσμου ,απορούμε γιατί δε μας το είπαν στις 12 Ιουλίου ,όταν παρέλαβαν την προσφυγή μας .
Όχι όμως δε μας είπε κανείς τίποτα αλλά μετά απο 3 μήνες ,στις 4 Σεπτεμβρίου ,μας ενημέρωσαν ότι το ΑΣΕΑΔ θα συζητήσει την προσφυγή μας στις 16 Σεπτεμβρίου.
Πράγματι ,η προσφυγή συζητήθηκε ,ξοδευθήκαμε για παράβολα και για την κάλυψη του νομικού σκέλους της εκπροσώπησης μας ,έγινε κανονικά η διαδικασία ,ζητήθηκαν υπομνήματα ,τα καταθέσαμε ,λόγω της κατάληψης στην ΓΓΑ ,την 1η Οκτωβρίου και την επόμενη εργάσιμη ημέρα βγήκε η απόφαση της απόρριψης της προσφυγής ως εκπροθέσμου ,με σκεπτικό το οποίο δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αφού βασίζεται σε ισχυρισμούς οι οποίοι εύλογα προκαλούν απορίες .
Στον Πορφύρα αισθανόμαστε ηθική δικαίωση .Πιστεύουμε και το γνωρίζουν όλοι ότι έχουμε δίκιο .Η ΕΣΠΕΔΑ και το ΑΣΕΑΔ δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης. Μάλιστα ,το ΑΣΕΑΔ καν δεν εξέτασε την προσφυγή μας επειδή την έκρινε εκπρόθεσμη 3 μήνες μετά από την υποβολή της !!!
Αυτό που εμείς υποσχεθήκαμε στις αθλήτριες ,τον προπονητή και τους εαυτούς μας ,το κάναμε .Πήγαμε την υπόθεση μέχρι το τέλος .
Δεν μπορούσαμε ποτέ βέβαια να υπολογίσουμε σε ένα τέλος σαν κι αυτό .
Συνεχίζουμε .Απλώς πλέον είμαστε σοφότεροι .
Ελπίζουμε να μην μας τύχουν άλλα ζητήματα σαν κι αυτό .
Εάν αυτό συμβεί ,πάλι θα διεκδικήσουμε την απονομή δικαιοσύνης .
Είτε επειδή είμαστε αθεράπευτα ρομαντικοί ,είτε γιατί θεωρούμε ότι η ζωή είναι μία διαρκής μάχη ,εμείς θα είμαστε και τώρα και πάντα ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΟΙ στις δεσμεύσεις μας και υπέρμαχοι της λογικής ότι το δίκιο σου πρέπει να το κυνηγάς πάντα .
Κι ας μην το βρίσκεις .
Κρίμα και πάλι κρίμα για τον αγώνα των αθλητριών μας .
Διαταράχθηκαν οι όροι ισονομίας στο πιο κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος ,στην έκβαση της προσπάθειας για τον τίτλο και την άνοδο ,αλλά , αυτό είτε δεν αναγνωρίσθηκε είτε δεν εξετάσθηκε .
Ο Πορφύρας ,πάντως ,συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία και τη διαδρομή του σεβόμενος τις αρχές του και τις αξίες που υπηρετεί .
Κι εμείς είμαστε  όλοι εδώ .Με σεβασμό στους εαυτούς μας ,στην ομάδα μας ,στην ΕΣΠΕΔΑ ,στο ΑΣΕΑΔ αλλά και στο δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψη μας αναγνωρίζοντας την ουσία του  μέτρου .


ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΛΕΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  Α.Ο.Φ. ΠΟΡΦΥΡΑΣ