Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Να τι γίνεται με την καθιστική ζωή....

Μια νέα μελέτη έδειξε πως όσοι περνούν δέκα ή περισσότερα χρόνια σε μια καθιστική δουλειά, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο μέσος εργαζόμενος περνάει το περίπου 55% του χρόνου του καθισμένος σε μια καρέκλα. Η παρατεταμένη ακινησία, όμως, πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βλάπτει την παραγωγή ινσουλίνης – δύο προβλήματα που δεν σχετίζονται μόνο με τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη, αλλά και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Μία άλλη πιθανή αιτία της συσχέτισης ακινησία-καρκίνος παχέος εντέρου είναι πως η πρώτη προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό του οργανισμού – και η φλεγμονή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιολογικών προβλημάτων και καρκίνου.
«Η καθιστική ζωή συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» η δρ Κλαιρ Νάιτ, από τον οργανισμό Cancer Research UK. «Το “αντίδοτο” είναι να σηκώνεται ο εργαζόμενος από την καρέκλα του όσο πιο συχνά και για όσο περισσότερη ώρα μπορεί. Και, βεβαίως, να μην κάθεται σχεδόν καθόλου τις υπόλοιπες ώρες που είναι ξύπνιος».
Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε καθισμένοι στο γραφείο σας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να παχύνετε.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μάικ Κάουθορν, διευθυντής Μεταβολικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, η ακινησία είναι πάρα πολύ εύκολη για τον οργανισμό, ο οποίος καίει ελάχιστες θερμίδες κατ’ αυτήν – σε αντιδιαστολή με την ορθοστασία, που χρησιμοποιεί τους μυς της πλάτης, της κοιλιάς, των ώμων και των ποδιών και με την βάδιση (έστω και το επιτόπιο βάδην) που μπορεί να κάψει έως 100 θερμίδες την ώρα.
Μελέτες έχουν αποδείξει πως οι εργαζόμενοι γραφείου οι οποίοι δεν σηκώνονται τουλάχιστον μία φορά την ώρα από τη θέση τους, συσσωρεύουν 1,5 κιλό τον χρόνο, ακόμα κι αν δεν αλλάξουν τίποτα στη διατροφή τους.
Και δεν είναι μόνο η ακινησία που ευθύνεται γι’ αυτό. Ο δρ Κάουθορν λέει πως και η κεντρική θέρμανση παίζει ρόλο, καθώς αποτρέπει την δράση του καφέ λίπους (είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να παράγει θερμότητα και να διατηρεί σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία μας).
Συνεπώς, φροντίστε να σηκώνεστε συνέχεια από τη θέση σας και να μην υπερθερμαίνετε τους κλειστούς χώρους όπου εργάζεστε, ζείτε ή μετακινείστε.


* Αφυδάτωση. Λιγότερο από το 4% των εργαζομένων γραφείου πίνουν καθημερινά επτά ή περισσότερα ποτήρια υγρά, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση. Το επακόλουθο είναι πονοκέφαλος, μειωμένη προσοχή και ίλιγγος, εξαιτίας της αφυδάτωσης.
* Πόνος στη μέση. Ένας στους δύο εργαζόμενους γραφείου υποφέρουν από πόνο στη μέση, αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός Back Care, ενώ το 36% πονάνε σε όλη την πλάτη εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος.
* Καμπούριασμα και αυξημένη περίμετρος μέσης. Όταν είμαστε διαρκώς σκυμένοι προς τα εμπρός, κάποιοι μυς δυναμώνουν πολύ και πολλοί άλλοι εξασθενούν. Το επακόλουθο; Καμπούριασμα και αυξημένη περίμετρος μέσης, σύμφωνα με την Εταιρεία Φυθιοθεραπείας (CSP) της Βρετανίας.
* Ρυτίδες και κούραση των ματιών. Όταν διαβάζουμε, συνοφρυονόμαστε – και όταν αυτό γίνεται καθημερινά, επί ώρες, οδηγεί τελικά στην δημιουργία βαθιών ρυτίδων ανάμεσα στα μάτια, κατά τον πλαστικό χειρουργό δρ Μάικλ Πρέιγκερ. Επιπλέον, όταν κοιτάμε συνεχώς την οθόνη του κομπιούτερ, τα μάτια κουράζονται, ενώ μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Epidemiology» έδειξε πως το να κοιτάμε την οθόνη επί πάνω από 9 ώρες την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο γλαυκώματος.