Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Προσοχή


Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπάει η Europol για τα ελεύθερα Wi-Fi hotspots, καθώς υποστηρίζει πως ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια της επικοινωνίας μας και των προσωπικών μας δεδομένων.
Η κεντρική ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνοασφαλείας της Europol, Τρόελς Ερτινγκ, τα «ευαίσθητα» δεδομένα και οι προσωπικές μας πληροφορίες δεν πρέπει να διακινούνται μέσω ελευθέρων δημοσίων Wi-Fi hotspots καθώς μπορεί άνετα να υποκλαπούν από χακερ.
«Μην μοιράζεστε πληροφορίες και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα διαμέσου ελεύθερων και δημόσιων Wi-Fi hotspots», τονίζει στο BBC ο Ερντινγκ, λέγοντας πως αυτά πρέπει να στέλνονται μόνο με χρήση ασφαλών δικτύων και, ιδανικά, από τον προσωπικό υπολογιστή του καθενός στο σπίτι του.
Η προειδοποίησή του έρχεται, όπως είπε ο ίδιος, μετά την αύξηση των επιθέσεων με χρήση δημοσίων Wi-Fi δικτύων. Για τις επιθέσεις χρησιμοποιούνται ήδη γνωστές τεχνικές υποκλοπής δεδομένων μέσω wifi σαν το «Man in the middle» («ο μεσάζοντας») στο οποίο ο χάκερ μπαίνει ανάμεσα στον χρήστη και το hotspot υποκλέπτοντας την μεταξύ τους κίνηση δεδομένων. Ένας άλλος τρόπος είναι να «σηκώσει» ο ίδιος ο επιτιθέμενος ένα κακόβουλο hotspots για να παγιδεύσει τα θύματα του και να κλέψει τα στοιχεία όσων συνδεθούν σε αυτά.