Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Πάλι γκάφα θα κάνετε ;

Εχω βαρεθεί να βλέπω να παίζουν με τα παιδιά και τις ομάδες
οι διοικούντες την Ομοσπονδία Βόλει, ανεξάρτητα απο διοικήσεις και πρόσωπα.
Προβλήματα υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.
Και για αυτό η ανάπτυξη πάει κατά διαόλου....
Αν και με τα χάλια που έχει, ούτε ο διάολος δε θα τη θέλει....
Ακούω--και ξέρετε ότι συνήθως ακούω καλά...---ότι ετοιμάζονται στην Ομοσπονδία να ΄'κάψουν'' ακόμα μία χρονιά στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, αντί δηλαδή να ανοίξουν τις ηλικίες, να τις κλείσουν ακόμα περισσότερο, αφαιρώντας μία χρονιά απο τις Νεάνιδες και τους Εφηβους.
Αν αυτό γίνει, τότε φεύγει και το 1994, μαζί με το 1993 απο τις Νεάνιδες και μένει ως πρώτη ηλικία το 1995, δηλαδή, τα παιδιά της Γ΄Λυκείου. Καληνύχτα και χαιρετίσματα....
Σας το έχω ξαναγράψει.
ΒΟΛΕΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΙ ΟΥΤΕ ΘΕΛΏ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ.
Αλλά, είμαι άνθρωπος με πρακτικό, νομίζω, πνεύμα και --αισθάνομα--με λογική.
Προτού πάρετε αποφάσεις να καθήσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το αντικείμενο, γιατί κι εσείς κι οι προηγούμενοι κι οι πιο προηγούμενοι, μάλλον δεν έχετε στρατηγική επιμονής καισαφούς πλάνου.
Μακρόπνοος σχεδιασμός δεν υπάρχει.
Οι ηλικίες στα αναπτυξιακά κλείνουν αντί να ανοίγουν, διώχνουμε παιδιά απο τα γήπεδα του βόλει, επειδή, αισθανόμαστε ότι πρέπει να πειραματισθούμε.
Αντί να βάλουμε στο Νεανίδων κορίτσια μέχρι και το 1990 ή 1991, ώστε να είναι πρωτάθλημα δεύτερων ομάδων, το μαζεύουμε., το στραγγαλίζουμε...
Στο μπάσκετ λένε ότι οι 20άρηδες γίνονται 22άρηδες στα όρια ηλικιακής συμμετοχής κι εμείς στο βόλει αντί να τα ανεβάζουμε, τα κατεβάζουμε, λες και το βόλει είναι στον δικό του μικρόκοσμο ή είναι άθλημα απο άλλο πλανήτη....
Τέτοιες και τόσες πατέντες κι αλλαγές προς το χειρότερο δεν έχω δεί σε άλλο άθλημα στα 10 τελευταία χρόνια και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κανείς δε μας παίρνει και πολύ στα σοβαρά κι αρκείται σε μία συμπάθεια, γιατί πράγματι στο βόλει βρίσκεις πολλούς καλούς και σωστούς ανθρώπους.

Η εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα ΔΕΝ είναι εφικτή.
Εδώ έχουμε στρατό για τα αγόρια, φροντιστήρια για αγόρια και κορίτσια και διασπορά πανεμιστημιακών και άλλων σχολών σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπαίνουν κάθε χρόνο σε αυτά τα ιδρύματα 85.000 παιδιά, να μην εγγράφονται ως άνεργα και να συντηρούν και την περιφέρεια αλλά και το κέντρο και τη Θεσσαλονίκη με τα εμβάσματα απο τους γονείς και τις γιαγιάδες όπως κι απο τους παππούδες.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
Τα χάνουμε τα παιδιά απο το γήπεδο, επειδή, ελάχιστοι τα σκέπτονται κι ακόμα λιγότεροι κάθονται να βασανίσουν το μυαλό τους με όραμα και στόχο.
Κι επιτέλους, ας μην υπάρχει η αίσθηση ότι είναι  ελιτίστικο άθλημα το βόλει, ότι ''ο καλός παίζει παντού και δεν έχει πρόβλημα απο τις ηλικίες''.
Στη δουλειά μου, έχω μάθει ένα πράγμα.Ανεξαρτήτως αθλήματος.
Οταν σε μία ομάδα, έχεις 10 ταλέντα και 10 μέτριους αλλά συνεπείς, σε βάθος χρόνου, θα σου μείνουν 2 ταλέντα και 6 μέτριοι.
ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΟΛΟΥΣ.
Γιατί ο Θεός τα έδωσε όλα με σοφία, αλλά, τα μοίρασε, δεν τα περιόρισε.
Και κάτι ακόμα, επειδή, ο προβληματισμός μου είναι ξεκάθαρος και θέλω να τον μοιρασθώ μαζί σας.
Το παιδί που κάνουμε ''αμάν'' για να το φέρουμε στο γήπεδο, να το κρατήσουμε, να το αναστήσουμε ως αθλητή, για να αγαπήσει το βόλεο κι αν μπορεί, να παίξει στην ομάδα μας, δεν το έχουμε για την είσπραξη του 20άρικου ή του 25άρικου....
Μακάρι να μας πλήρωνε κάποιος τα έξοδα προπονητών, ιματισμού κι ενοικίων γηπέδων αλλά και αθλητικού υλικού και να ήταν ΤΖΑΜΠΑ όλα τα παιδάκια στο γήπεδο.
Επειδή όμως φτύνουμε αίμα για να κρατήσουμε ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ κάποιες ομάδες, σας παρακαλώ, μη διώχνετε τα παιδιά, ειδικά με εισηγήσεις ατόμων που έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ σχέση με την ανάπτυξη  όσο εγώ με το διαστημόπλοιο του Γκαγκάριν...

Ν.Δελαγραμμάτικας