Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Το ''Παίζω Βόλει'' στα Δημοτικά Σχολεία



 

Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης «Παίζω Βόλεϊ» και την προσπάθειά εξάπλωσής του σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας, ανέλυσε στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΕΟΠΕ σε θέματα Ανάπτυξης, Λεωνίδας Καραΐσκος.
«Όταν μιλάμε για Εθνικές ομάδες, εννοούμε αθλητική αριστεία. Για να φτάσουμε όμως στην κορυφαία ποιότητα, χρειαζόμαστε μια τεράστια βάση. Κάπου εδώ κολλάει το πρόγραμμα ‘Παίζω βόλεϊ’ που ελπίζουμε να μας δώσει τα εφόδια να αριστεύσουμε κάποια στιγμή. Ερευνήσαμε ένα δείγμα 500 παιδιών και φτάσαμε σε ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.
Ο μέσος όρος κοριτσιών στην Ελλάδα ξεκινά να ασχολείται με το βόλεϊ σε ηλικίες 9-12 ετών. Το 30% δεν έχει κάνει άλλο άθλημα, ένα 65% προέρχεται από την κολύμβηση, τη ρυθμική, την ενόργανη, το καράτε και το ταεκβοντό, ενώ ένα 10% παίζει βόλεϊ παράλληλα άλλα αθλήματα, όπως ενόργανη, καράτε και ταεκβοντό.
Τα αγόρια ξεκινούν το βόλεϊ κατά μέσο όρο σε ηλικία 11-14 ετών. Ένα 20% δεν έχει παίξει ποτέ άλλο άθλημα, ένα 60% προέρχεται από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, ένα 55% από την κολύμβηση, την ενόργανη, το καράτε και το ταεκβοντό και ένα 5% παίζει βόλεϊ παράλληλα με άλλα αθλήματα.
Αυτό που έχουμε ως στόχο είναι να φτάσουμε σε μία πρωτοποριακή προσέγγιση από τη νηπιακή ηλικία του παιδιού. Και είναι ενδεικτικό ότι κανένας σύλλογος δεν έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα με αυτή την ηλικία. Οργανώσαμε λοιπόν μια μεγάλη καμπάνια μέσω σεμιναρίων. Το σχολείο έχει πλέον νέα δεδομένα. Στα πρότυπα σχολεία, στην Α’ και Β’ δημοτικού κάνουν 4 ώρες γυμναστική και οι εκπαιδευτικοί ψάχνουν με τι να γεμίσουν τις ώρες τους.
Εμείς τους… γεμίζουμε το ‘οπλοστάσιό’ τους. Επενδύσαμε στο κομμάτι της εκπαίδευσης, αλλά και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σαρώσαμε όσο μπορούσαμε την Ελλάδα (Αθήνα, Πύργο, Χίο, Χανιά, Ορεστιάδα, Αίγινα, Λάρισα, Πειραιά, Λαμία κλπ), όπου μιλήσαμε με περίπου 1.500 εκπαιδευτικούς.
Προχωρήσαμε σε μια καινοτομία με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δημιουργήσαμε ένα βίντεο από το οποίο ο εκπαιδευτικός μπορεί να πάρει ιδέες, ενώ υπάρχει διαθέσιμο ένα ανοιχτό φόρουμ συνεργασίας για καθημερινή υποστήριξη.
Φέτος συνεργαστήκαμε με 300 εκπαιδευτικούς, στόχος είναι σε βάθος τριετίας να φτάσουμε τους 2000. Για πρώτη φορά κάναμε το ‘μαγικό’ να συνδέσουμε το σχολείο με τον σύλλογο, πέρσι το κάναμε πιλοτικά, πήγαμε σε 30 δημοτικά στην Ανατολική Αττική, δώσαμε μπάλες, μιλήσαμε με τους υπεύθυνους και τα παιδιά προσελκύστηκαν από ομάδες όπως ο Γέρακας, το Μαρκόπουλο και άλλες και το ίδιο κάναμε και στα Ιωάννινα με 24 δημοτικά σχολεία.
Φέτος το κάνουμε μαζικά και σήμερα που μιλάμε ήδη 87 σωματεία έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα με πρόθεση επίσκεψης σε 800 δημοτικά σχολεία. Εκεί οι σύλλογοι πηγαίνουν ως άμεσοι συνεργάτες της Ομοσπονδίας και έχουμε καλύψει το 1/5 τω ελληνικών δημοτικών σχολείων της χώρας.
Φέτος κάνουμε πιλοτικά μέσω και του Υπουργείου Παιδείας εκπαιδευτικές επισκέψεις σε γήπεδα. Μέσα στον μήνα Μάιο, βρέθηκαν στο Περιστέρι 1.200 παιδιά Β’ και Γ’ Δημοτικού.
Αν ανοίξουμε το πρόγραμμα σε όλες τις περιφέρειες θα έχουμε ένα εκπληκτικό νούμερο. Διαθέτουμε σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, κάνουμε μετρήσεις, μαθήματα βόλεϊ, τραγουδάμε και παίζουμε και δίνουμε αναμνηστικά δώρα. Παράλληλα, οι σύλλογοι δίνουν στα παιδιά υποτροφίες.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα 87 σωματεία που δήλωσαν συμμετοχή, εκ των οποία λίγα είναι από την Α1. Ευχαριστώ και τους εθελοντές εκπαιδευτικούς, Ειρήνη Δημοπούλου από τη Χίο και Χρήστο Κουγιουμτζόγλου, Κοσμά Φράγκο και Αφροδίτη Σιώνη».