Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η σημασία του πρωινού


Από μικροί έχουμε συνηθίσει να ακούμε για τη σημασία του πρωινού στην υγεία και την ανάπτυξη του οργανισμού. Μέχρι και παροιμίες έχουν δημιουργηθεί για τη χρησιμότητα του πρώτου γεύματος της ημέρας στην καθημερινότητα μας. Ωστόσο ο,τι και να ακούσουμε, φαίνεται πως δεν είναι ικανό να μας κάνει να πιστέψουμε πως ένας καφές μαζί με δυο φέτες ψωμί με μέλι μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας.
Ειδικά όσο περνούν τα χρόνια, τόσο απαξιώνεται η αξία του πρωινού στη σκέψη μας. Αν δε, υπάρχει κάποια ασχολία που δεν μας αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια το πρωί, τότε σχεδόν διαγράφεται από την καθημερινότητα μας.
Μια έρευνα του τμήματος δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ όμως έρχεται πάλι να υπενθυμίσει σε όλους την τεράστια σημασία του πρωινού, αλλά και να ξεχωρίσει τις καλύτερες τροφές που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο πρώτο γεύμα της ημέρας.
Σύμφωνα με τη μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων, οι άνδρες που δεν τρώνε πρωινό έχουν 27 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή κάποια άλλη καρδιακή νόσο. Εκτός αυτού, τα άτομα που δεν προσέχουν την πρωινή τους διατροφή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας, διαβήτη ενώ γίνονται πιο επιρρεπείς ακόμη και στις ιώσεις
Οπως αποκαλύπτει η έρευνα των Αμερικανών, οι μεταβολικές διαδικασίες επιβραδύνονται όταν κοιμόμαστε και έτσι το πρωινό είναι το γεύμα που δίνει και πάλι ώθηση στον οργανισμό να καταναλώσει ενέργεια. Πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς το πρωινό, ο οργανισμός αργεί να βρει το ρυθμό που χρειάζεται μέσα στη μέρα και καταλήγει να κουράζεται πολύ πιο εύκολα.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως κάθε τροφή είναι ιδανική για το πρωινό. Η έρευνα συνεχίζεται «φωτογραφίζοντας» τις ιδανικές τροφές που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη πρωινή μας διατροφή. Υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, φρούτα και τροφές υψηλές σε πρωτεΐνες είναι τα τρία συστατικά ενός ολοκληρωμένου και καλού πρωινού αφού η σύνθεσή τους προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να αρχίσει τη μέρα του.