Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Ο Πορφύρας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και το όνομα του

 Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ας θυμηθούμε ότι ο Πορφύρας είναι ένας ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ σύλλογος, όχι μόνο για  τα όσα πρεσβεύει και υπηρετεί σε αθλητικό επίπεδο, αλλά και για το  γεγονός ότι πήρε το όνομα του από έναν ποιητή, φαινόμενο σπανιότατο για τον ελληνικό αθλητισμό ( όχι μοναδικό ωστόσο, θυμόμαστε από παλιά την ομάδα Τέλλος Αγρας, στη Μεσσηνία ).

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα, όμορφο θα είναι να μάθουν όσοι υπηρετούν τον ΑΟΦ Πορφύρας, μα και όσοι εν γένει τον ακολουθούν, γιατί ο Δημήτριος Σύψωμος που από την Χίο πήγε στην Αθήνα να σπουδάσει Νομική και προτίμησε ως κατοικία την Φρεαττύδα, ώστε να είναι δίπλα στη λατρεμένη του θάλασσα, πήρε το προσωνύμιο Λάμπρος Πορφύρας.

Ο ποιητής λάτρευε τον Διονύσιο Σολωμό και τον είχε σε όλα ως πρότυπο.

Ξεχωριστή αδυναμία είχε στα ποιήματα του Σολωμού, ''Λάμπρος'' και ''Πόρφυρας''.

Για λόγους χρηστικούς, αντί για Λάμπρος Πόρφυρας, προτίμησε να αποκαλείται Λάμπρος Πορφύρας, αλλάζοντας κατά μία συλλαβή τον τονισμό.

Πόρφυρας ονομάζεται ο καρχαρίας στην κερκυραϊκή διάλεκτο και το ομώνυμο ποίημα έχει ως αφετηρία ένα περιστατικό που συνέβη στην Κέρκυρα τον Ιούλιο του 1847: Ένας πόρφυρας (καρχαρίας) κατασπάραξε ένα νεαρό Άγγλο στρατιώτη που κολυμπούσε.

Η ποίηση είναι κομμάτι της ζωής μας, ανοίγει το μυαλό και για να πάμε μπροστά δεν πρέπει να είμαστε μονοδιάστατοι.