Διαβάσαμε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουμε ως γονείς ώστε να μην αφήσουμε να περάσει και στα παιδιά μας η ''μαζική κατάθλιψη'' που έχει αρχίσει να μας ...πολιορκεί .
Στο κείμενο που υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Φώσκολος ,παρουσιάζονται συμβουλές απο ψυχολόγους που ειδικεύονται στην παιδοψυχολογία .
Σε μία σύνοψη τους ,περιέχονται οι παρακάτω τοποθετήσεις τους που είναι πολύ χρήσιμες εφόσον συνειδητοποιήσουμε ότι στον αθλητισμό οφείλουμε να χειριζόμαστε καταστάσεις που δεν έχουν σχέση μόνο με την μπάλλα ή με το αν έτρεξα καλά ή πήγα μακρυά .
Οταν έχουμε παιδιά στις ομάδες μας πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην τους μεταφέρουμε τη δική μας παθογένεια .Τα παιδιά θέλουν να παίξουν ,δεν τους ενδιαφέρει η δική μας ψυχική αρρώστια ή το άγχος που κουβαλάμε .
Για αυτό λοιπόν,οι γονείς πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι
---Οφείλουν να λένε την αλήθεια με τρόπο μετρημένο .Δεν πρέπει να προκαλούν στα παιδιά μεγαλύτερο φόβο απο αυτόν που έχουν ήδη ή μπορούν εντέλει να διαχειρισθούν.
---Οι συζητήσεις για την επίλυση των προβλημάτων είναι αναγκαίες ώστε να υπάρχουν κοινές προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση.
---Πρέπει να φιλτράρουν και να μη μεταφέρουν στα παιδιά το άγχος ή τη θλίψη τους ή τις αγωνίες τους .
--Να αντιμετωπίζουν τα παιδιά σύμφωνα με την ηλικία τους .Σε παιδιά μικρότερα απο την ηλικία της πέμπτης δημοτικού δε χρειάζεται ανάλυση με εξηγήσεις .Απο εκεί και μετά όμως οι γονείς μπορούν να μιλούν πιο καθαρά στα παιδιά τους .
---Να δείχνουν στα παιδιά ότι πάντα προσπαθούν να βρούν λύσεις .Πρέπει να εμπνέουν αισιοδοξία.
---Πρέπει να περνούν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους ώστε να τους παρέχουν τη συναισθηματική κάλυψη που χρειάζονται .
---Να κρατήσουν μία συνέχεια στη ζωή του παιδιούν έστω και αν χρειάζεται να αλλάξει η καθημερινότητα του .Μπορούν για παράδειγμα να μη διακόψουν εντελώς τις εξωσχολικές δραστηριότητες αλλά να τις αντικαταστήσουν με φθηνότερες ,εξηγώντας στο παιδί ότι αυτές οι αλλαγές δεν είναι τόσο σημαντικές .
---Τέλος ,οι γονείς δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να δείξουν στα παιδιά τους πως καταρρέουν ή ότι έχουν αποδιοργανωθεί ,αλλά,πως η ζωή συνεχίζεται και ότι ''θα τα βγάλουμε πέρα όλοι μαζί'' καθώς τα παιδιά χρειάζονται ασφάλεια.