Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Οι θέσεις του Υπουργού για τον αθλητισμό

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν απο μερικές ημέρες ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιος για θέματα Διατροφής και Άθλησης  Χρήστος Αηδόνης υποστήριξε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής .
'' Χρειάζεται να  προχωρήσουμε, για πρώτη φορά, σ’ ένα στρατηγικό πλαίσιο δράσης σύνδεσης της υγείας με τον αθλητισμό.
 Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί σήμερα, λένε ότι για να μπορέσεις να διαμορφώσεις συνθήκες υγείας ενός πληθυσμού, πρέπει να διαμορφώσεις μια νέα διατροφική συνήθεια, που παράλληλα πρέπει να είναι συνδυασμένη απόλυτα με την υπόθεση της άθλησης.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, σήμερα έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο στοχεύει σε μείωση της παχυσαρκίας στο 5% και για να γίνει αυτό, πρέπει να δώσουμε σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα, έξω από το σπίτι του, σε μια πολύ μικρή ακτίνα, να βρίσκει μια μικρή αθλητική υποδομή ή μια μεγαλύτερη.
Αλλάζουμε τους ιστούς των πόλεων, διαμορφώνοντας διαδρομές άθλησης, δηλαδή δρόμοι, οι οποίοι δεν είναι χρηστικοί δεν δημιουργούν σήμερα κυκλοφοριακά προβλήματα, πρέπει και θα μετατραπούν σε διαδρομές άθλησης. Όλοι οι ανοιχτοί χώροι μετατρέπονται σε πάρκα υγείας και άθλησης με συγκεκριμένες δράσεις.  Ευελπιστούμε, ότι μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2011, θα έχουμε δεκάδες τέτοια αθλητικά σημεία, όπου ο κάθε πολίτης, να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τη δική του εξειδικευμένη δράση.
 Δημιουργώντας, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, έναν αθλητικό χάρτη, όπου ο κάθε πολίτης μπαίνοντας στο internet, θα ξέρει τι μπορεί να κάνει σε κάθε γειτονιά.
 Πρέπει να σας πω ότι δημιουργούμε και κάτι καινοτόμο, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Δημιουργούμε την κάρτα υγείας του μαθητή, στην οποία θα καταγράφονται ποιοτικά στοιχεία, σχετικά με το βάρος, το ύψος, το δείκτη μάζας του σώματος και μια σειρά άλλων κλινικών στοιχείων, που θα ενταχθούν στον υγειονομικό χάρτη, που θα είναι έτοιμος τέλος Απριλίου.
 Έτσι θα έχουμε στοιχεία, ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν οι πολιτικές μας έχουν απόδοση ή και τι διορθώσεις πρέπει να κάνουμε''.