Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Υπάρχει και η τέχνη στη ζωή μας


Στον Λευτέρη Βογιάτζη απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για την παράσταση του έργου «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πϊντερ αλλά και για την «επί δεκαετίες εξέχουσα προσφορά του στο θέατρο, την συγκινητική αφοσίωση και το αξιοθαύμαστο πάθος του, καθώς και την ουσιαστική συμβολή του στην άνοδο της ποιότητας της θεατρικής τέχνης». Το βραβείο παρέλαβε, αντί του σκηνοθέτη, η Αμαλία Μουτούση. Η τελετή για την απονομή των Βραβείων Θεάτρου και Μουσικής της Ενωσης Κριτικών, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το βραβείο του Διεθνούς Ρεπερτορίου έλαβε ο Νίκος Μαστοράκης για την σκηνοθεσία της «Τριλογίας του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος έλαβε το Βραβείο Σκηνοθεσίας Κουν Ελληνικού Έργου για την παράσταση της «Μέδουσας», ενώ έπαινος απονεμήθηκε στους Δημήτρη Δεγαΐτη και Κωστή Καπελώνη («Ο έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα). Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος έλαβε το βραβείο Κουν ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο («Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδησε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου) ενώ ο έπαινος δόθηκε στη Φωτεινή Μπαξεβάνη(«Λωξάνδρα»). Επαινοι απονεμήθηκαν στα ελληνικά έργα «Λήθη» του Δημητριάδη και «Δαίμονας» της Μαρίας Ευσταθιάδη, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη . Επαινο για την ερμηνεία του έλαβε ο Άκις Βλουτής για τους «Εξόριστους» του Τζέημς Τζόυς ενώ η τιμητική Διάκριση Νέου Θεατρικού Δημιουργού δόθηκε στην ομάδα Vasistas για την παράσταση «Spectacle» σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη. Τον Επαινο Νέου Δημιουργού έλαβε η ομάδα Σημείο Μηδέν «Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσίαΣάββα Στρούμπου. Το βραβείο αρχαίου δράματος απονεμήθηκε στη Σοφία Χιλλ για την ερμηνεία της Ιούς στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου ενώ τον αντίστοιχο έπαινο έλαβε ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας(μετάφραση του «Ηρακλή Μαινόμενου» του Ευριπίδη ).
Το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής 2011 δόθηκε στην υψίφωνο Cellia Costea (Τσέλια Κόστα)για την «Τόκα» του Τζάκομο Πουτσίνι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσίαΝίκου Πετρόπουλου ενώ η τιμητική διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη δόθηκε στη βιολονίστα Αρετή Ζούλα και έπαινος στον βιολοντσελίστα Αλέξιο Καραϊσκάκη.
Την τελετή παρουσίασαν η Στεφανία Γουλιώτη και ο Γιάννης Τσορτέκης. Την Κριτική Επιτροπή Θεάτρου αποτελούν οι Αριστούλα ΕλληνούδηΓρηγόρης Ιωαννίδης,Σάββας Πατσαλίδη, Εύη Προύσαλη, Μαρώ Τριανταφύλλου και την Κριτική Επιτροπή Μουσικής οι Γιώργος ΛεωτσάκοςΚυριάκος Λουκάκος, Λιάνα Ρουσσιάνου - ΠιπεράκηΚωνσταντίνος Καράμπελας - Σγούρδας, Αλέξης Σπανίδης.