Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πρέπει να αλλάξει η λογική των Νεανίδων

Επειδή αυτές τις ημέρες γίνεται συζήτηση για αλλαγή των ηλικιών στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, η θέση του Πορφύρα είναι δεδομένη και σταθερή.
Ειδικά σε ότι αφορά την ηλικία των Νεανίδων, πρέπει να ''ανοίξει''.
Δεν είναι λογικό να μην μπορεί να αγωνισθεί στις Νεάνιδες μία Παγκορασίδα με ταλέντο ή να αναγκάζονται να σταματούν το βόλει ή εντέλει να χάνονται απο τις ομάδες τους, κορίτσια που είναι 19 ετών.
Στην εφετινή σαιζόν, έπαιξαν με τις Νεάνιδες κορίτσια γεννημένα το 1993, 1994, 1995,1996.
Με αυτό τον περιορισμό, δεν είναι τυχαίο ότι μειώθηκε ο αριθμός των ομάδων Νεανίδων που δήλωσαν συμμετοχή στο πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΔΑ αλλά και σε όλα τα άλλα, των τοπικών Ενώσεων.
Απο 17 ομάδες πέρσι, φθάσαμε εφέτος στις 12. Αν δεν αλλάξουν οι ηλικίες, του χρόνου θα πάμε σε μονοψήφιο αριθμό συμμετοχής.
Στη νέα σαιζόν, με το πλάνο της Ομοσπονδίας που αφαίρεσε, απο λάθος αλλά και άγνοια, μαζεμένες δύο χρονιές ( 1991και 1992 ) θα παίξουν στις Νεάνιδες τα κορίτσια που γεννήθηκαν το 1994, 1995, 1996, 1997.
Για ποιό λόγο να σταματήσουν απο τις Νεάνιδες τα παιδιά που μόλις βρήκαν τα πατήματα τους μετά απο την Γ΄ Λυκείου και είναι γεννημενα το 1993 ;
Ποιός είναι ο λόγος ώστε να  μην είναι ηλικιακά διευρυμένο το πρωτάθλημα των Νεανίδων ώστε να έχουν εκεί χρόνο και χώρο συμμετοχής τα παιδιά που δεν είναι πρωταγωνιστικής παρουσίας στην γυναικεία ομάδα ;
Θέση μας είναι ότι το πρωτάθλημα Νεανίδων πρέπει να έχει ελεύθερη συμμετοχή, μέχρι την ηλικία των 21 ετών, στο ξεκίνημα της σαιζόν. Του χρόνου, δηλαδή, θα μπορούσαν να παίξουν τα παιδιά που γεννήθηκαν το 1991, το 1992, το 1993, τα οποία σήμερα αποκλείονται απο τις Νεάνιδες της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Να ονομασθεί πρωτάθλημα ''Νέων Γυναικών'' και να είναι ο θεσμός, ουσιαστικά,  των δεύτερων ομάδων οι οποίες θα λειτουργούν ως συγκοινωνούν δοχείο με την πρώτη ομάδα.
''Μα αν είναι καλή μία αθλήτρια δε θα την βάλει στην γυναικεία ομάδα ο προπονητής της ;'''
Αυτό είναι απόλυτα σχετικό.
Το ζητούμενο δεν είναι να δικαωθεί ο καλός, αλλά, να μη χάνουμε παιδιά.
Ενα παιδί που είναι 18,19 και 20 ετών αν δεν παίζει πουθενά, σταματά καθώς συχνά μάλιστα δεν έχει διάθεση να αρχίσει την...περιπλάνηση αλλού με δανεισμούς.
Απο αυτή την εξέλιξη τι κερδίζει το βόλει;
Μήπως θα κλείσει ο δρόμος για τα μικρότερα παιδιά στις Νεάνιδες ;
Μεγάλη κουβέντα ανοίγει εδώ, σε ότι αφορά το σκεπτικό με το οποίο τα παιδιά σήμερα, πηγαίνουν στο γήπεδο και αν και κατά πόσο αγαπούν το άθλημα πραγματικά ή ενδιαφέτονται μόνο για τη δική τους συμμετοχή. 
Ανοίξτε τα ''σύνορα'', κάντε ότι έγινε στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.
Μην κρατάτε κλειστές τις πόρτες με εσωστρέφεια και στις ηλικίες.
Αρκεί, βέβαια, να διασφαλισθεί ότι ένα παιδί δε θα γίνει ''πασπαρτού''.
Θα δηλώνεται απο την αρχή της σαιζόν σε ποιές δύο ηλικιακές κατηγορίες αναπτυξιακών πρωταθλημάτων θα παίζει και έτσι θα αποφεύγεται η ''υπέρχρηση '' του.