Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μήπως να γίνουμε αστροναύτες ;

Φωτογραφίες, σουρεαλιστικά τοπία, εξωπραγματικά χρώματα και μαγικοί σχηματισμοί συνθέτουν τα φωτογραφικά έργα του αστροναύτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Πάολο Νέσπολι.
Πώς είναι, όμως, να κοιτάζεις τη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) και να μπορείς να «βουτάς» με τον φωτογραφικό σου φακό στα πιο εντυπωσιακά μέρη του πλανήτη;
«Η φωτογραφία για εμένα προσωπικά είναι ένα πάθος που με συνοδεύει από την παιδική μου ηλικία» λέει ο Νέσπολι .
«Ανέκαθεν μου άρεσε να βγάζω φωτογραφίες και να απαθανατίζω με τον τρόπο αυτόν στιγμές και γεγονότα. Οπότε ήταν απόλυτα φυσιολογικό να το κάνω αυτό και κατά τη διάρκεια των αποστολών μου στο Διάστημα».
Οπως μαρτυρούν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του αστροναύτη, η ζωή από ψηλά είναι πολύ διαφορετική. Κατά την τελευταία του αποστολή με την ονομασία MagISStra, ο 55χρονος Ιταλός αστροναύτης παρέμεινε στο Διάστημα συνολικά 159 ημέρες.
«Ενα από τα βασικά πράγματα που καλείσαι να κάνεις όταν πηγαίνεις στο Διάστημα είναι να παρατηρείς τη Γη από ψηλά» εξηγεί ο Νέσπολι. «Ο πλανήτης μας είναι τόσο όμορφος και τα τοπία του τόσο μαγικά που σχεδόν σε παρακινούν να τα φωτογραφίσεις. Εγώ δεν είμαι φωτογράφος, φανταστείτε λοιπόν τι φωτογραφίες θα μπορούσε να τραβήξει ένας επαγγελματίας''.
Ο Ιταλός αστροναύτης είχε θέσει ως στόχο του να επισκεφθεί από κοντά τα μέρη που θα ξεχώριζε βλέποντας τα από το Διάστημα.
«Λίγους μήνες αργότερα οι προορισμοί αυτοί ήταν τόσο πολλοί που δεν μπορούσα καν να τους μετρήσω» αναφέρει , προσθέτοντας παρ’ όλα αυτά ότι έχει ήδη θέσει τις προτεραιότητές του – στην κορυφή των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα. «Φυσικά πολλά από τα μέρη που φαντάζουν μοναδικά από το Διάστημα μπορεί να είναι π.χ. έρημοι» προσθέτει. «Στην Αυστραλία εντόπισα μερικά από τα πιο όμορφα τοπία. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ωστόσο καλύπτεται από έρημο».
Το επίμονο βλέμμα του Ιταλού μαγνήτισε η χώρα μας. Ετσι πολλές από τις φωτογραφίες της συλλογής του αποκαλύπτουν την καταγάλανη Ελλάδα, περικυκλωμένη από τα πολύτιμα «ζαφείρια» του Αιγαίου.
«Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πολλά κοινά όταν τις βλέπεις από το Διάστημα»  λέει  ο Νέσπολι. «Ακριβώς επειδή περιτριγυρίζονται από τη Μεσόγειο, ξεχωρίζουν και είναι πολύ εύκολο να τις αναγνωρίσει κανείς από ψηλά. Οποτε λοιπόν περνούσα επάνω από την Ιταλία ή την Ελλάδα, ήξερα πού βρισκόμουν. Δεν είναι το ίδιο όταν, για παράδειγμα, περνάς πάνω από χώρες όπως η Ελβετία ή η Γερμανία. Οταν βρισκόμασταν πάνω από την Ελλάδα, βλέποντας τα πανέμορφα νησιά ή το υπόλοιπο της χώρας γνωρίζαμε ότι βλέπαμε την Ευρώπη».
Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που τις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύουμε επισημαίνουν ότι η Ευρώπη χωρίς το φως της Ελλάδας θα ήταν σκοτεινή. «Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πολλά κοινά στοιχεία: πρόκειται για δύο χώρες με πλούσια ιστορία, ζηλευτό κλίμα, μαγευτικά τοπία και μεσογειακή ομορφιά» υποστηρίζει ο  Ιταλός.
«Πάντα έλεγα ότι τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά μας οφείλουμε να τα προστατεύουμε και να τα αναδεικνύουμε και όχι μόνο να τα χρησιμοποιούμε ως εργαλείο προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος. Οφείλουμε να καλυτερεύσουμε παράλληλα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. Αυτή είναι η πραγματική μας διαφήμιση».
«Ευτυχώς ή δυστυχώς δε θα μπορούσα ποτέ να γίνω πολιτικός, καθώς δυσκολεύομαι να μην μπορώ να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι ή σκέφτομαι» υπογραμμίζει ο αστροναύτης. «Ανυπομονώ να επισκεφθώ την Ελλάδα. Είναι κάτι που πάντοτε ήθελα να κάνω και πραγματικά ζήλευα όσους είχαν την τύχη να το κάνουν και στη συνέχεια επέστρεφαν πλουσιότεροι σε όμορφες αναμνήσεις».