Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κάτι δεν πάει καλά στο σχολείο ;

Εξωσχολικός που έκρινε σκόπιμο να πηδήξει απο τα κάγκελλα στην αυλή ενός σχολείου, βρήκε μπροστά του ένα μαθητή της ΣΤ ΄Δημοτικού ο οποίος του ζήτησε να βγεί έξω γιατί υπήρχε μάθημα γυμναστικής σε εξέλιξη, έστω και αν ο εκπαιδευτικός εκείνη τη στιγμή δεν ήταν παρών. Αντί για άλλη απάντηση, ο εξωσχολικός κτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο τον μαθητή.
Το περιστατικό καταγγέλθηκε στον Διευθυντή του σχολείου που προσπάθησε να πάρει μέτρα για τον εντοπισμό του δράστη ο οποίος απομακρύνθηκε μετά απο την επίθεση του.
Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ανήλικο. Στο σπίτι του κανείς δεν απαντά στο τηλέφωνο ενώ  ενημερώθηκε στο σχολείο της η αδελφή του που ωστόσο επίσης είναι ανήλικη.
Το περιστατικό συνέβη σε σχολείο του Δήμου Πειραιά, με θύμα αδελφό αθλήτριας μας.
Η κατάσταση στα σχολεία αρχίζει πια να φεύγει απο τον έλεγχο και το πρόβλημα είναι γενικότερο, σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε και η οποία έφερε στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα.
Το 63% των μαθητών Δημοτικού και το 51% των μαθητών Γυμνασίου δηλώνουν ότι υπάρχουν συμμαθητές που τους συμπεριφέρονται άσχημα.
Το 89% των διαπληκτισμών στο προαύλιο αφορούν ύβρεις και το 47.7% ταπείνωση του άλλου.
Το 55% των παιδιών στο Δημοτικό αναφέρουν ότι κάποιος συμμαθητής τους τα έχει κοροιδέψει ή βρίσει ενώ 37% δηλώνουν ότι έχουν χτυπηθεί απο άλλα παιδιά.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η βία στα σχολεία εμφανίζεται σε όλες τις μορφές της  ενώ διαπιστώνουν ότι οι εκπαιδευτικοί ναι μεν αναζητούν λύσεις αλλά αντιδρούν με παρατηρήσεις οι ποινές γιατί έτσι έχουν μάθει.
Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε πρόσφατα στα σχολεία της χώρας εγκύκλιο με 10 σημεία που αποτελούν μέτρα για την πρόληψη φαινομένων βίας και επιθετικότητας μεταξύ μαθητών.
Ανάμεσα σε άλλα το Υπουργείο προτείνει την ανάθεση ρόλων συμβούλων σε εκπαιδευτικούς με ειδικές γνώσεις και δεξιότητες και την παρέμβαση τους ύστερα απο την εκδήλωση βίαιων ενεργειών. Με σκοπό τη συμφιλίωση των μαθητών.
Παράλληλα, αναφέρει ότι θα πρέπει να συμμετέχουν και τα παιδιά στην επίλυση των διαφορών με τη δημιουργία ομάδων φιλίας ή διαμεσολάβησης.
Προσοχή χρειάζεται απο όλους γιατί η κατάσταση ήδη έχει ξεφύγει σε κάποιο βαθμό.
Στην Αγγλία δεν έχουν έντονο πρόβλημα με τον χουλιγκανισμό πλέον αλλά η σχολική βία τρομάζει επειδή εξαπλώνεται.
Η ελληνική απάθεια και ανευθυνότητα σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα κοινωνικά φαινόμενα, δεν αποκλείεται να μας βάλει εδώ σε περιπέτειες που ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα είχαμε...


Ν.Δελαγραμμάτικας