Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η άθληση σώζει



"Οι ορμόνες του στρες κυκλοφορούν σε μεγάλες ποσότητες και πρέπει να μειωθούν επειγόντως", δήλωσε ο Ίνγκι Φρομπές, καθηγητής της Επιστήμης των Σπορ στην Κολωνία της Γερμανίας. Η σωματική άσκηση, λέει, μπορεί να βοηθήσει αλλά αυτό εξαρτάται από το σε πόσο καλή φόρμα είναι ο άνθρωπος.
"Ειδικοί υποδοχείς στα κύτταρά μας καταγράφουν διαρκώς το ποσοστό των ορμονών του στρες που παράγουμε", είπε ο ίδιος και εξήγησε ότι "αν το επίπεδο ανέβει πολύ υψηλά, οι υποδοχείς σημαίνουν συναγερμό και κάνουν τον οργανισμό να παράγει ένζυμα που αποσυνθέτουν τις ορμόνες".
Όσοι πιο πολλούς υποδοχείς διαθέτει κάποιος, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιδράσει το σώμα του σε ένα πλεόνασμα ορμονών και τόσο γρηγορότερα μπορεί να χαλαρώσει και πάλι.
"Η σωματική άσκηση κάνει τον οργανισμό να παράγει περισσότερα κύτταρα-υποδοχείς. Εκείνοι που έχουν σωματική δραστηριότητα γίνονται ανθεκτικοί στο στρες και μπορούν να το καταπολεμήσουν πολύ γρηγορότερα χάρη στο ότι βρίσκονται σε καλή φόρμα", εξηγεί ο καθηγητής.
Έτσι, ένας αθλητής μπορεί να καταπολεμήσει το στρες μέσα σε έξι με οκτώ ώρες ακόμη και με δύο προπονήσεις την ημέρα. Αντίθετα, στους ανθρώπους που δεν βρίσκονται σε φόρμα, οι ορμόνες του στρες παραμένουν στον οργανισμό τους μέχρι και για 48 ώρες.