Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Προσοχή.....Για να έχετε υγεία...


Καταναλώνουν αναψυκτικά, γλυκά και άλλες βλαβερές λιχουδιές, χωρίς ωστόσο να φροντίζουν τα δόντια τους. Αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης του Εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε  στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα τα  8 στα 10 (78,5%) δωδεκάχρονα παιδιά έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή και τα 4 στα 10 (41,5%) ουλίτιδα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα 7 στα 10 (68,7%) δωδεκάχρονα βουρτσίζουν σποραδικά ή και καθόλου τα δόντια τους, με αποτέλεσμα οι 6 στους δέκα (62,9%) να έχουν ενεργή τερηδόνα.
Κατά τι, καλύτερη εικόνα έχουν τα 15χρονα. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή σε ποσοστό 62,8% και ουλίτιδα σε ποσοστό 30,1%, αφού το 59,6% βουρτσίζει σποραδικά ή και καθόλου τα δόντια του. Ωστόσο, στην ηλικία αυτή περισσότερα παιδιά (71,1%) έχουν ενεργή τερηδόνα.
Οι συντάκτες της μελέτης, ο κ. Κωνσταντίνος Ουλής, καθηγητής Παιδοδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η κυρία Ματίνα Αγγελοπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Παιδοδοντιατρικής ΕΚΠΑ, διαπιστώνουν ότι τα παιδιά γνωρίζουν αλλά δεν υιοθετούν τις απαραίτητες συνήθειες για βελτίωση της στοματικής υγείας. Συμπεραίνουν δε, μεταξύ άλλων, ότι η ένταξη της αγωγής στοματικής υγείας με βιωματική μάθηση στα σχολεία (ειδικός επιστήμονας δείχνει στα παιδιά τον σωστό τρόπο φροντίδας των δοντιών και γενικότερα του στόματος), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, είναι απαραίτητη, καθώς είναι αποτελεσματικότερη από τη θεωρητική.
Το «Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού» υλοποιείται στην Ελλάδα από το 2001 και μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 340.000 παιδιά σε όλη τη χώρα στο σωστό βούρτσισμα των δοντιών.
Από το 2010 διδάσκεται σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια η αγωγή στοματικής υγείας με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεργάζεται για πρώτη φορά ο εκπαιδευτικός με τον οδοντίατρο. Μέχρι σήμερα συμμετείχαν στο πρόγραμμα 2.000 σχολικές μονάδες και περισσότεροι από 39.000 μαθητές.