Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Τα βρήκαμε τα ταλέντα ....Τι θα τα κάνουμε τώρα ;

Πασχίζαμε στο βόλει να δούμε ή να βρούμε ταλέντα .Τώρα είναι φανερό ότι υπάρχουν .Το αποδεικνύει αυτό η πορεία της Εθνικής μας ομάδας των Κορασίδων και οι επιτυχίες που σημειώνει .
Μένει να δούμε πως θα διαχειρισθούμε ως άθλημα αυτά τα παιδιιά .Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο του σωματείου όπου ανήκουν αλλά και της Ομοσπονδίας ,των ομοσπονδιακών προπονητών ,των παραγόντων ,των δημοσιογράφων ,των μάνατζερ που έχουν εμφανισθεί και κινούνται στο χώρο .
Εάν τα παιδιά αυτά μείνουν στο ράφι και δεν παίζουν στις ομάδες τους ,τι πρόοδο θα έχουν ;
Και αν συνεχίσουν να αγωνίζονται ,τα πιο πολλά απο αυτά ,σε πρωταθλήματα 10 και 12 αγωνιστικών ,όπως είναι αυτό πλέον της Α2 ,όπου παίζουν πολλά απο αυτά ,τι εξέλιξη θα έχουν;
Το ταλέντο πρέπει να παίζει και όχι να μένει για να ...σιτέψει.
Αρκεί να μην έχει ανασφάλεια ο προπονητής του και να μην είναι κουτοπόνηρος ο παράγοντας που ενδεχομένως δε θα θέλει τη μεγαλύτερη προβολή για να μη χάσει την αθλήτρια του ,να μην του την κλέψουν δηλαδή άλλοι που απλώς έχουν τυχοδιωκτική συμπεριφορά  και προσπαθούν να ζήσουν με τον ιδρώτα των άλλων .
Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί .Τα κορίτσια στα 15 και στα  16 είναι πιο ώριμα στην εμφάνιση απο ένα αγόρι , ίσως και στο μυαλό ,αλλά ,στις συμπεριφορές τους δεν παύουν να είναι κοριτσάκια ενώ ειδικά σε αυτή την ηλικία είναι πάνω στην τρέλα τους....
Και όση ανάγκη έχουν την αναγνώριση άλλη τόση έχουν και την επιβεβαίωση αλλά και το κουκλάκι τους .Οποιος απογειώσει αυτά τα παιδιά απλώς θα αποδείξει ότι είτε είναι αδαής είτε δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για το εφήμερο.
Η Ελλάδα έχει παράδοση ,σε όλα τα σπορ ,σε ταλέντα .Τα πιο πολλά χάνονται μετά γιατί ποτέ δεν παίρνουν τις ευκαιρίες που αξίζουν ,επειδή δε δουλεύουν σωστά και βαριούνται αλλά και γιατί το περιβάλλον είναι όποτε μας συμφέρει ερασιτεχνικό και όποτε θέλουμε επαγγελματικό και το συναίσθημα ισσοροπεί με την υποχρέωση όπως και η αμοιβή με το παραμύθι .
Η κατάρα των χιαστών έχει θερίσει πολλά κοριτσάκια στο ελληνικό βόλει απο την υπερφόρτωση ,απο την κακή ή ελλιπή προπόνηση ,απο το ατελές μυικό σύστημα τους ,απο την κακιά στιγμή .
Το πρωτεύον είναι να υποστηριχθούν αυτά τα παιδιά και να εκπαιδευθούν όχι μόνο σε τεχνική αλλά κυρίως στην κουλτούρα του αθλητισμού και ειδικά του βόλει .
Και πάνω απο όλα ,να μη χάσουν στο όνομα της επιτυχίας και του μπόνους του 10% το δικαίωμα στη μόρφωση ,εάν βεβαίως έχουν τις προοπτικές ώστε να αποκτήσουν καλύτερη παιδεία ,γιατί αυτές δεν πρέπει να θεωρούνται ως δεδομένες .
Μαθαίνω για μαθήτριες του 19 που έπεσαν στο 11 και στο 12 επειδή τα δίνουν όλα για τον  αθλητισμό .Και μετά απο ένα χιαστό κλαίνε μαζί με τους γονείς τους αντί να χτυπούν όλοι μαζί τα κεφάλια τους στους τοίχους....
Ταλέντα έχουμε αλλά το τι θα τα κάνουμε πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα μας για να κερδίσουμε όχι μόνο καλές αθλήτριες αλλά και σωστούς ανθρώπους που δε θα έχουν απωθημένα και σύνδρομα .


Ν.Δελαγραμμάτικας