Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Χρήσιμες διαπιστώσεις για τα παιδιά

Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον δημοσίευμα είχε σε τελευταία έκδοση της η αμερικανική εφημερίδα Γουολ Στριτ Τζέρναλ, αναφορικά με τη ψυχολογία των παιδιών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που αναλύει, στην ουσία, το αποτέλεσμα έρευνας που έγινε απο επιστημονική επιθεώρηση, είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι με ένα ''γονίδιο αλτρουισμού''.
Οι ''εκ γενετής εγωιστές'' προέκυψαν απο γενετική δυσλειτουργία.
Ολα αυτά οφείλονται σε ένα γονίδιο που ρυθμίζει ορμόνες στον εγκέφαλο μας, σε σχέση με κοινωνικές συμπεριφορές.
Παρατηρήθηκε απο τους ερευνητές ότι σε κάθε πράξη γενναιοδωρίας το συγκεκριμένο γονίδιο απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι προκαλούν αίσθηση φυσικής ευεξίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, που μελέτησαν τις συμπεριφορές 136 παιδιών, παρατηρείται ότι.
---Είναι προτιμότερο να επαινείς τα παιδιά επειδή είναι καλά, παρά να τους δίνεις υλικές ανταμοιβές, όπως γλυκά ή χρήματα.
---Παιδιά που ενθαρρύνονται να κάνουν πράξεις που ωφελούν άλλους, όπως να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, είναι πιο πιθανό να βοηθούν στο μέλλον, καθώς δεν έχουν αισθανθεί αρχικά ότι υποχρεώνονται να το κάνουν.
---Οι συνέπειες της κακής συμπεριφοράς πρέπει να επισημαίνονται στα παιδιά. Με απλό τρόπο. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να μιλήσουμε πιο εμπεριστατωμένα για τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς τους.
----Η συναισθηματική συμμετοχή του παιδιού, προς τους άλλους, πρέπει να αυξηθεί και αυτό είναι δυνατό να γίνει μιλώντας τους για το πως μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται σε δύσκολες καταστάσεις.
---Τα παιδιά έχουν την τάση να ακολουθούν τα πρότυπα των ενηλίκων που δείχνουν ενδιαφέρον ή προσφέρουν βοήθεια στους άλλους.
---Ακόμα και πολύ μικρά παιδιά είναι ικανά να αφομοιώσουν και να μιμηθούν πράξεις συναισθηματικής συμμετοχής και γενναιοδωρίας. Αν πείς σε ένα παιδί πως είναι γενναιόδωρος άνθρωπος, είναι πιθανό να φερθεί γενναιόδωρα.
---Στα σπίτια με αυστηρή πειθαρχία, τα παιδιά έχουν την τάση να επικεντρώνονται στις δικές τους ανάγκες και να αποφεύγουν την τιμωρία, παρά να φροντίζουν για τις ανάγκες των άλλων.