Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Μία άποψη για τις αλλαγές στο γυναικείο βόλει

Η πρόταση των σωματείων που έχουν ομάδες στην Α1 κατηγορία βόλει γυναικών είναι σαφής .Κι επεκτείνεται και στην Α2 .Αφορά την παύση υποβιβασμού ομάδων για την επόμενη διετία ,απο τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά ,ώστε μόνο να ανεβαίνουν ομάδες κι όχι να πέφτουν .Ετσι ,θα φθάσουν τις 16 οι ομάδες και στη συνέχεια θα χωρισθούν σε 2 Ομίλους ώστε να προκύψει εντέλει μία ενιαία κατηγορία στην Α1 κι άλλη μία στην Α2 ,για την οικονομική εξυγίανση των ομάδων.
Η ιδέα έχει ενδιαφέρον .Εμείς απλώς θα αναφέρουμε τις δικές μας εκτιμήσεις ,όπως διαμορφώνονται αο την άποψη μας .
Αυτό το πλάνο προτείνεται ώστε να μπορούν οι ομάδες να παίζουν χωρίς να φοβούνται τον υποβιβασμό και να προωθούν μικρές με αποτέλεσμα να ενθαρρύνουν τη χρησιμοποίηση ταλέντων και να πετύχουν τον περιορισμό των δαπανών τους .

Θέση μας είναι ότι ο εξορθολογισμός είναι απαραίτητος στον οικονομικό τομέα .Οχι όμως με...καταναγκαστικές μεθόδους αλλά με τη λογική .
Μία ομάδα δεν πρέπει να προσφέρει ή να τάζει πιο πολλά απο αυτά που μπορεί να δώσει.
Μία ομάδα οφείλει να δεχθεί ότι ο απόλυτα κρατικοδίατος αθλητισμός έπαψε να υπάρχει μετά το 1990 και την έλευση του Γκορμπατσόφ .
Οι παράγοντες μιας ομάδας που ασχολούνται μαζί   της όχι για να την βοηθήσουν αλλά για να επιβάλλουν να παίζουν οι νέες Πιτσινίνι ,οι κόρες τους δηλαδή ,μπορούν να ασχοληθούν με κάτι άλλο. 
Μία αθλήτρια δεν πρέπει να παραμυθιάζει τις συμπαίκτριες της με ποσά που παίρνει μόνο στον ύπνο της ώστε να λέει ότι έχει μεγάλο κασέ .
Ενας προπονητής δεν πρέπει να φοβάται να χρησιμοποιήσει αθλήτριες με προοπτική ή να δουλέψει μαζί τους για να τις βελτιώσει.
Ενας προπονητής,επίσης ,οφείλει να κινείται με βάση το μπάτζετ της ομάδας και να ψάχνει για έξυπνες λύσεις αντί να κοιτά μόνο τι έχει το πάνω ράφι . 
Μία νεαρή αθλήτρια δεν πρέπει να περιμένει πότε θα φύγουν οι άλλες για να παίξει ,επειδή πρέπει να γίνει οικονομία στην ομάδα ,ούτε να κοιτά το ρολόι ώστε να καταλάβει πότε τελειώσει η προπόνηση και θα βγεί βολτούλα ,αλλά, να προσπαθεί και να σκέπτεται όλη την ημέρα πως θα γίνει καλύτερη.
Οι προπονητές και προπονήτριες των υποδομών οφείλουν να πάψουν τη μουρμούρα και να ασχοληθούν πιο συστηματικά και υπεύθυνα με τη δουλειά τους .Κι ειδικά οι μυαλοπώλες προπονητές των Ακαδημιών ας βρούν κι άλλη δουλειά να κάνουν αφού το έρημο το βόλει δεν μπορεί να τους προσφέρει τις αμοιβές που θέλουν ,για ένα και μόνο τμήμα.


Οι προτεραιότητες για τα παιδιά μας πρέπει να είναι πιο σύνθετες .Το εκπαιδευτικό σύστημα τα διαλύει αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο για συνδυασμό.
Ποιές μικρές να βάλουν οι γυναικείες ομάδες της Α1 ; Πάλι απο μεταγραφή δε θα τις πάρουν ; Που είναι τα αποδοτικά φυτώρια σε Α1 και Α2 με την εξαίρεση 6-7 ομάδων ;
Τ'ώρα που το πάρτυ τελείωσε ,θυμήθηκαν τις μικρές ; Αυτοί που δεν έχουν μπεί ποτέ στον κόπο να δούν αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων και βρίσκουν πάντα λύσεις απο τα έτοιμα ;

Τις αθλήτριες τις καλόμαθαν αυτοί που τους υπόσχονταν .Κι εκείνοι που αντί να είναι στο γήπεδο άφηναν σε αυτό να κάνει το κουμάντο ο προπονητής που στο γυναικείο βόλει είναι σχεδόν σαν πρόεδρος και ψυχοθεραπευτής αλλά συχνά παρεξηγεί τον ρόλο του .Μας έτυχε περίπτωση όπου προπονητής έβγαζε τις τιμές για τις παίκτριες στην ομάδα του ,που διαλύθηκε ,λες κι
ήταν σφάγια ....
Γιατί δε ξεκινάμε απο τις μεταξύ μας συμφωνίες ,οι ίδιες οι  ομάδες ; Αλλά επειδή καμμία ομάδα δεν εμπιστεύεται η μία την άλλη ότι δε θα χτυπήσει παίκτρια η μία της άλλης ή ότι θα υπάρχουν πλαφόν στα μεταγραφικά ποσά ,πάμε στη λύση της αναγκαστικής εξυγίανσης .
Το πρόβλημα δεν είναι οι κοπέλλες που παίρνουν αυτά που ζητούν αλλά εκείνοι που τους δίνουν αυτά που δεν έχουν και φυσικά  όλοι αυτοί οι τιτάνες του γυναικείου βόλει που έχουν αφήσει την βιτρίνα του με τα ίδια κορίτσια εδώ και πολλά χρόνια αφού δεν παράγονται ταλέντα .
Υπάρχουν προπονητές με μεράκι και παράγοντες να τρέχουν να βρίσκουν παιδιά και να επιβάλλουν να γίνεται υπεύθυνη δουλειά με αυτά ;
Εαν όχι ,γιατί μας άφησαν χρόνους οι τελευταίοι ρομαντικοί εργάτες του σπορ ,τότε ας καληνυχτίσουμε γιατί έτσι κι αλλιώς σε όποιον έξω απο το γυναικείο βόλει λέμε ότι ασχολούμαστε με αυτό είτε κουνάει με ...κατανόηση το κεφάλι του είτε χαμογελάει με νόημα ...