Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η αθλήτρια που νίκησε τον χρόνο

Η 91χρονη Καναδέζα Κοπέλκο μάλλον δεν είναι μέσα στις βλέψεις του Πορφύρα για την γυναικεία ομάδα μας ,ωστόσο ,πρέπει να υποκλιθούμε μπροστά της καθώς παραμένει μέσα στα γήπεδα γιατί αγαπά τον αθλητισμό και δεν βαριέται να προπονείται ενώ προσέχει τον εαυτό της και την ισσοροπία που έχει ως άνθρωπος .
Με Ουκρανούς γονείς αλλά γεννημένη και μεγαλωμένη στον Καναδά η Κοπέλκο ξεκίνησε να παίζει μπέιζμπολλ ,έγινε δασκάλα και όταν πήρε τη σύνταξη της ,το 1984 ,γύρισε στα γήπεδα .
Με προπονήτρια μία Ουγγαρέζα άρχισε να γυμνάζεται 3 φορές την εβδομάδα επί 3 ώρες κάθε φορά .Τον χειμώνα ,λόγω καιρικών συνθηκών,κάνει 3 φορές την εβδομάδα γυμναστική στην πισίνα .Κάθε χρόνο αποφασίζει με ποιό άθλημα θα ασχοληθεί ,πάντα ωστόσο στον στίβο .Αλλοτε στα 100 ,άλλοτε στα 200 και στα 400 μέτρα και τελευταία στον ακοντισμό.
Εκτός απο τις 2 γέννες της ,έχει επισκεφθεί μόνο μία ακόμα φορά νοσοκομείο ,για υστεροκτομή .Οι φίλοι της τη φωνάζουν...αλεξίσφαιρη .
Τι τρώει ; Οτι και εμείς .Το μεσημεριανό της είναι ένα μεγάλο πιάτο μακαρονάδας και ένα γεμάτο ποτήρι κόκκινο κρασί .
Στις μελέτες που έγιναν στο σώμα της φάνηκε πως δεν έχουν υποστεί τη μιτοχονδριακή φθορά που είναι ο κανόνας για ανθρώπους τέτοιας ηλικίας .
Η ίδια παραδέχεται ότι έχει μεγαλύτερη ενεργητικότητα απο ότι στα 50 της αν και δεν μπορεί να δώσει εξήγηση στο φαινόμενο .
Ισως την βοηθά ότι έχει χωρίσει απο το 1957 και ζεί με την κόρη και τον γαμπρό της .Δε ξέρουμε κατά πόσο αυτό το σχήμα βοηθά αντίστοιχα και τον γαμπρό της ή αν επίσης ζεί ακόμα ο πρώην άντρας της....