Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Το facebook αξίζει 50 δις δολλάρια ;

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις --οι οποίες ωστόσο είναι απόλυτα σχετικές αλλά ασφαλώς δειχνουν μία τάση--η αξία του facebook φθάνει πια τα 50 δισεκατομμύρια δολλάρια .
Το ποσό είναι πολύ μεγάλο αλλά ανάλογη είναι και η κινητικότητα που αναπτύσσεται σε σχέση με το facebook για το οποίο μάλιστα είναι σε διένεξη πλέον ως προς την πατρότητα της ανακάλυψης του ,οι δίδυμοι αδελφοί Γουίκλοβς με τον Μαρκ Ζάκενμπεργκ με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στο Χάρβαρντ .
Η ιδέα ανήκε στα δύο αδέλφια και στον Ντίβια Ναρέντρα .Οι τρείς τους φώναξαν τον Ζάκερμπεργκ να τους βοηθήσει στην υλοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικής δικτύωσης ,το Harvard Connection .Πήρε ο Ζάκερμπεργκ ένα μέρος της εργασίας αλλά αργούσε να την παραδώσει  .Μετά απο ένα χρόνο ,μόνος του πλέον ,παρουσίασε την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook .
Το 2008 ,μετά απο μία σειρά απο δικαστικές ενέργειες και αφού πρώτα ο Ζάκερμπεργκ κατηγορήθηκε για κλοπή πατέντας και πνευματικής ιδιοκτησίας ,ήλθε σε συμβιβασμό με τα 2 αδέλφια και τους κατέβαλε 20.000.000 δολλάρια ενώ τους έδωσε και 1.250.000 μετοχές της ιστοσελίδας .
Σήμερα ,οι δίδυμοι επανέρχονται και ζητούν απο τον Ζάκερμπεργκ επιπλέον 140.000.000 δολλάρια ως αποζημίωση επειδή υπολογίζεται ότι το facebook όχι μόνο έχει υπεραξία αλλά ήδη έχει βοηθήσει τον 26χρονο πια απόφοιτο του Χάρβαρντ ώστε να έχει περιουσία  14 δισεκατομμυρίων δολλαρίων .