Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Μικρές φοβίες γεννούν οι νέες τεχνολογίες

 
Το νέο gadget της Apple βγήκε και στην ελληνική αγορά, αλλά δεν ήταν μόνο η τσουχτερή του τιμή που έκανε πολλούς να απορούν με το πόσο γρήγορα σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα καταστήματα για την απόκτησή του: η μικρή ταμπλέτα –όπως και οι περισσότερες από τις σύγχρονες συσκευές– είναι γι’ αυτούς σχεδόν ακατανόητη. 
Δεν πρόκειται μόνο  για όσους μεγάλωσαν μακριά από τέτοιες καθημερινές ηλεκτρονικές «προκλήσεις». Ακόμα και πολλοί από εκείνους που «ψήθηκαν» από νωρίς με τις νέες τεχνολογίες, που απέκτησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή εκεί γύρω στα 20 και αγόρασαν από τους πρώτους κινητό, ακόμα κι αυτοί τα βρίσκουν σήμερα σκούρα με τις σύγχρονες συσκευές. Και όσο η τεχνολογία θα αναπτύσσεται με τους ίδιους φρενήρεις ρυθμούς, τόσο θα γιγαντώνεται η κοινωνική ομάδα των «νέων τεχνοφοβικών».
Ο φόβος απέναντι στις νέες τεχνολογίες εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και, προφανώς, διαφέρει ανάλογα με τις εποχές και τα χρησιμοποιούμενα μέσα.
Οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες είναι σήμερα τόσο πολλές, οι δυνατότητες που σου παρέχουν αυτές οι συσκευές τόσο συγκλονιστικές, ώστε  η σκέψη ότι δεν θα μπορέσεις να τις “δαμάσεις” φτάνει να γίνεται ενοχλητική.
Παλαιότερη έρευνα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία είχε δείξει ότι 95% των χρηστών κινητών τηλεφώνων θα χρησιμοποιούσαν περισσότερες υπηρεσίες εάν η τεχνολογία ήταν πιο «άμεση».
Η λίστα με τις μικρές τεχνολογικές φοβίες είναι μακριά. Χαρακτηριστική είναι και η συμπεριφορά μας στα κοινωνικά δίκτυα.
Ακόμα και δεινοί χρήστες του Iντερνετ ομολογούν ότι δεν εξαντλούν όλες τις δυνατότητες που τους δίνουν τα νέα μέσα με τον φόβο ότι θα φανούν ανεπαρκείς. Δεν είναι τυχαία, για παράδειγμα, η διστακτικότητα πολλών χρηστών να γνωρίσουν πλατφόρμες όπως το twitter.

Ενδιαφέρον είχε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπαθ, που βρήκε ότι τα άτομα των οποίων ο δείκτης είναι μακρύτερος σε σχέση με τον παράμεσό τους εκδηλώνουν εντονότερα συναισθήματα τεχνολογικού άγχους.
Δεδομένου ότι το μήκος του παράμεσου συνδέεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης στα οποία εκτιθέμεθα κατά την κύηση, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η τεχνοφοβία αναπτύσσεται από τη μήτρα.
Δηλαδή, επιβεβαιώνεται αυτό που λέμε πάντα οι άνδρες. Οτι για όλα...φταίνε οι γυναίκες...
Και οι γυναίκες βέβαια επιμένουν ότι οι άνδρες είναι πάντα παιδιά που δεν ωριμάζουν ποτέ, γιατί είμαστε στην...κοσμάρα μας και έτσι είμαστε.....πάτσι....