Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Μία καλή εναλλακτική επιλογή για τα παιδιά

Γνωριμία με την ελληνική χλωρίδα και πανίδα, με τα μυστικά της σοκολάτας, με τη μυθολογία μέσα από την Αργοναυτική Εκστρατεία αλλά και με την ισορροπημένη διατροφή είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις του «Ελληνικού Κόσμου», του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, για τον Μάρτιο, που υποδέχεται κάθε Σάββατο και Κυριακή τους μικρούς φίλους του για να παίξουν, να μάθουν και να αυτενεργήσουν.
Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού, ενώ τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Σαββάτου σε παιδιά από 3 ετών και πάνω, τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Αναλυτικά τα προγράμματα έχουν ως εξής:

Σαββατιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα
----«Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα της φαντασίας μας».

Ενα ουράνιο τόξο παρασύρει τα παιδιά στην έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών». Τα παιδιά προσγειώνονται στην παλέτα ενός ζωγράφου, αναμειγνύουν σχήματα και χρώματα και μέσα από ένα παιχνίδι τέχνης εκφράζονται δημιουργικά (Σάββατο 3 και 31 Μαρτίου).

---«Παν μέτρον άριστον»... και στη διατροφή.

Σάββατο πρωί τα παιδιά ξεκινούν την ημέρα τους πηγαίνοντας στην «αγορά» του «Ελληνικού Κόσμου». Εκεί, πραγματοποιώντας τις «αγορές» τους για το μεσημεριανό γεύμα, μικροί και μεγάλοι θα συνειδητοποιήσουν την προέλευση των τροφών και την ευεργετική επίδραση της ισορροπημένης διατροφής στον οργανισμό (Σάββατο 10 Μαρτίου).

---«Ο ποντικός και η θυγατέρα του» (ένα λαϊκό παραμύθι).

Οι μικροί φίλοι θα προσεγγίσουν τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από ένα παραμύθι. Το παραμύθι θα «ζωντανέψει» με τη βοήθεια ποικίλων δραστηριοτήτων οι οποίες γίνονται αφορμή για δημιουργική έκφραση και παιχνίδι (Σάββατο 17 Μαρτίου).

----«Η Αργοναυτική Εκστρατεία» (από τον θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες»).

Τα «Αργοναυτικά» εμπνέουν τον θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες», ο οποίος ετοίμασε μια εντυπωσιακή παράσταση κουκλοθέατρου με θέμα την ελληνική μυθολογία. Στην παράσταση ζωντανεύουν μαριονέτες, γαντόκουκλες, μαρότες και γιγαντόκουκλες, ενώ οι τεχνικές του θεάτρου σκιών καθώς και του μαύρου θεάτρου δίνουν μια διαφορετική καλλιτεχνική νότα (Σάββατο 24 Μαρτίου).


Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

---«Μύθοι των φυτών του τόπου μας».

Τα παιδιά καλούνται να αναγνωρίσουν τα φυτά που ανήκουν στη χλωρίδα του τόπου μας από το σχήμα τους, τα χρώματά τους, την υφή τους αλλά και τους μύθους που δένονται σφιχτά μαζί τους από την αρχαιότητα ως σήμερα. Τα φυτά του τόπου μας είναι κομμάτι της μυθολογίας μας, η οποία μέσα από μια άλλη οπτική μάς οδηγεί στα ελληνικά μονοπάτια της βοτανολογίας (Κυριακή 4 Μαρτίου).

---- «Σοκολατομαγειρέματα».

Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ο «Ελληνικός Κόσμος» καλεί τα παιδιά να παίξουν και να δημιουργήσουν ανακαλύπτοντας όλα τα μυστικά του αγαπημένου τους γλυκίσματος. Να μάθουν για τα διαφορετικά είδη σοκολάτας, να γνωρίσουν την προέλευσή της αλλά και τους τρόπους παρασκευής της, να συζητήσουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με την κατανάλωσή της και, φυσικά, να δοκιμάσουν μυστικές συνταγές (Κυριακή 11 Μαρτίου).
Ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται 14 χρονών!
Το παιχνίδι θα εξοικειώσει μικρούς και μεγάλους με τον χώρο του μουσείου. Ο «Ελληνικός Κόσμος» καλεί όλους τους φίλους του σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης, κατά τη διάρκεια του οποίου θα περιηγηθούν στους χώρους του μουσείου και θα βρεθούν μπροστά σε πολλές εκπλήξεις (Κυριακή 18 Μαρτίου).