Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Πάμε Μουσείο αύριο....

Η Ακρόπολη και τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας θα είναι ανοιχτά και χωρίς εισιτήριο για το κοινό αύριο Τετάρτη.
Στον Πειραιά, μη ξεχνάτε ότι έχουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο όπως και το Ναυτικό Μουσείο, στη Φρεαττύδα μας.
Αιτία; Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.  Η είσοδος είναι ελεύθερη για μία ημέρα, αν και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ο Ελληνας πρέπει να πληρώνει πάνω απο 1 ευρώ  για εισιτήριο σε όποιο Μουσείο της χώρας μας, όταν ελάχιστα απο αυτά έχουν σωστό φωτισμό, επαρκή χωροταξία και χωροθεσία, κατάλληλους  χώρους και τις απαιτούμενες υποδομές ώστε να δέχονται και να εξυπηρετούν ΟΛΟ τον κόσμο και κυρίως όσους δεν μπορούν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις.
Ακόμα κι έτσι όμως, μία επίσκεψη στο Μουσείο όπως και στην Βιβλιοθήκη, ανοίγει τα μάτια και το μυαλό.
Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και χώρων, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενθάρρυνση των πολιτών και των τοπικών αρχών να την εκτιμήσουν και να την εντάξουν στη ζωή τους σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Το Εφετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και χώρων είναι «Παγκόσμια Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη. Η συμβολή των τοπικών κοινοτήτων».
Αυτό θα είναι και το θέμα των εορτασμών για τα 40χρονα της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε όλη τη διάρκεια του 2012.