Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Λουκέτο στα αθλητικά σχολεία ;

Μαθαίνουμε ότι στο Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αθλητικά σχολεία .Δεν είναι τυχαίο ότι κόπηκαν τα χρήματα που δίδονταν για τις μετακινήσεις των παιδιών προς και απο τους χώρους προπόνησης τους .
Σας αποκαλύπτουμε σήμερα ότι οι γυμναστές που τους κάνουν μάθημα αλλά και πολλοί ακόμα συμβασιούχοι συνάδελφοι τους είναι απλήρωτοι .Και είναι έτοιμοι να τα παρατήσουν .
Οσο μένουν στις θέσεις τους ,είναι προφανές ότι δεν έχουν τη ψυχική διάθεση που απαιτείται ώστε να προσφέρουν αφού βλέπουν ότι υπάρχει απαξίωση στο έργο τους και στο θεσμό του αθλητικού σχολείου το οποίο στην Ελλάδα δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα γιατί ποτέ δεν έγινε σαφές στα ίδια τα παιδιά και στους γονείς τους ποιός είναι ο σκοπός και ποιός ο στόχος του ενώ ποτέ δεν απέκτησε τις κατάλληλες αθλητικές υποδομές .
Ουσιαστικά ,το αθλητικό σχολείο έγινε μία αποθήκη ψυχών και ψαλίδισε με τρόπο άμεσο τις όποιες φιλοδοξίες είχαν τα παιδιά ενώ μετά και απο την κατάργηση του μπόνους εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ,αποδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο ο ρόλος του .
Σήμερα ,το Υπουργείο Παιδείας γυρνά την πλάτη στα αθλητικά σχολεία .Στην ουσία αυτός ο θεσμός είναι ένα εξώγαμο που δεν το θέλει ούτε το Παιδείας ,ούτε το Υπουργείο Υγείας αλλά ούτε και η ΓΓΑ ως φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού .
Κάτω απο αυτές τις προυποθέσεις ,το μέλλον των αθλητικών σχολείων  είναι όχι απλώς αβέβαιο αλλά  ζοφερό.
Ασφαλώς ,σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο ο αθλητισμός και η πρόσβαση στο γήπεδο και συνολικά στις αθλητικές εγκαταστάσεις .
Εδώ θέλουμε να κάνουμε ένα μαζικό αθλητικό ,λαικό --ή λαικίστικο ; --κίνημα συμμετοχής των παιδιών .
Αυτά είχαν πέραση στις κοινωνίες που έλυσαν τα προβλήματα τους και δεν βασανίζονταν απο την ανέχεια και την ανασφάλεια .
Στις άλλες ,αυτές που είναι του ιδίου επιπέδου με την ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα ,ο αθλητισμός ,η υγεία ,οι τέχνες ήταν και είναι προτεραιότητα .
Εκτός και αν στο τέλος θέλουμε έναν αθλητισμό στον οποίο θα συμμετέχουν κατά κύριο λόγο συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ,όπως συμβαίνει στην Γερμανία ,στη Σουηδία ,στην Αγγλία ,στο Βέλγιο και αλλού ,επειδή όλοι οι άλλοι  θα αισθάνονται αποκλεισμένοι ,μπερδεμένοι ,απογοητευμένοι και συγχισμένοι απο αυτό το αθλητικό αλλαλούμ που αφορά ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών που έζησα απο κοντά και μπορώ να αξιολογήσω.
Το μόνο που ένοιαζε όλους αυτούς τους τύπους ήταν πως θα ετοιμασθούμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πως θα κινηθεί το χρήμα .
Τώρα που έκαναν τη δουλειά τους και έχουν δημιουργήσει το πρότυπο του πρωταθλητή που τεμπελιάζει και τρέχει μόνο όταν έχει κίνητρο ,ας έλθουν να μαζέψουν το γάλα που έχυσαν.
Αλλά σιγά μην πάνε στις γειτονιές του Πειραιά ,του Αιγάλεω ,του Περιστερίου ....
Τα οικόπεδα που αγόρασαν και οι βίλλες που έχτισαν ,περιέργως μέσα στο διάστημα απο το 2000 έως το 2006 ,πέφτουν μακρυά απο εμάς....
Και επειδή δε μου αρέσει η ανωνυμία ,γιατί δεν έχω μάθει να εκφράζομαι με κρυφτούλι ...


Νίκος Δελαγραμμάτικας