Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ανάλυση για τα προβλήματα της μέσης

 

Εξαιρετικά κατατοπιστική είναι η αναφορά που κάνει ο εργοφυσιολόγος κ.Γιώργος Σκόλιας ,ο οποίος συνεργάζεται απο φέτος με το τμήμα βόλει γυναικών του Α.Ο.Φ. Πορφύρας ,στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αθλούμενοι και μη με τη μέση τους .
Παρουσιάζουμε μία σύνοψη του κειμένου του κ.Σκόλια και όποιοι θέλουν να το διαβάσουν όλο ,όπως και κάθε άλλη απο τις χρήσιμες επιστημονικές προσεγγίσεις του ,μπορούν να μπούν στο giorgoskolias.blogspot.com
 
''Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 25 χρόνων, ακούω άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μέση τους να λένε ότι ο γιατρός τους συνέστησε ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς προσπάθησαν να γυμναστούν αλλά απέτυχαν καθώς τα προβλήματα στη μέση τους επιδεινώθηκαν και αυτό τους οδήγησε στην αποφυγή κάθε σωματικής προσπάθειας προκειμένου να μη φορτίζουν την περιοχή της μέσης τους.
  Οι οδηγίες που δίνονται είναι συνήθως ασαφείς και αφορούν τον ορθό κοιλιακό και τους μυς που εκτείνουν τη σπονδυλική στήλη.
  Στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη σπονδυλική στήλη και έχοντας πάντα την άποψη ότι η συνηθισμένη προπόνηση κοιλιακών και ραχιαίων που προτείνεται δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, προσεγγίζοντας το πρόβλημα από μια διαφορετική άποψη, μελετώντας τη διεθνή βιβλιογραφία και τα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας αλλά και την καθημερινή αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω των προγραμμάτων άσκησης των γυμναζομένων και των προπονητικών προγραμμάτων αθλητών υψηλού επιπέδου, τα συμπεράσματα για την επίλυση του προβλήματος εντοπίζονται στην κατανόηση των μηχανισμών που ενισχύουν και υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.
  Η ενιαία αντιμετώπιση του νευρο-μυο-σκελετικού συστήματος αποτελεί τη σύγχρονη προπονητική αντιμετώπιση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.
  Τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών του νευρο-μυο-σκελετικού δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη χρήση προπονητικών ερεθισμάτων που μέχρι πρόσφατα δεν χρησιμοποιούνταν στην επίλυση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.
  Προπονητικά ερεθίσματα όπως οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας για την ευαισθητοποίηση των ιδιοδεκτικών υποδοχέων σε σταθερό και ασταθές επίπεδο, δημιουργούν τη βάση για τη σωστή θέση του σώματος και την ενεργοποίηση του μυϊκού συστήματος την κατάλληλη στιγμή και κατεύθυνση μέσω του νευρομυϊκού ελέγχου.
  Οι ασκήσεις ευλυγισίας και κινητικότητας για την αύξηση ή τη διατήρηση του φυσιολογικού εύρους κίνησης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία μεταξύ των τμημάτων της σπονδυλικής στήλης αλλά και των μελών του σώματος που άμεσα ή έμμεσα παρουσιάζουν κυρίαρχο ρόλο στη σωστή θέση και λειτουργία της σπονδυλικής στήλης.
  Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυϊκού συστήματος αποτελούν σημαντικά προπονητικά ερεθίσματα για την ενίσχυση στήριξης της σπονδυλικής στήλης.
  Τα προπονητικά ερεθίσματα και ο τρόπος εφαρμογής τους αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την ενίσχυση της σωστής στήριξης του άξονα του ανθρώπινου σώματος για την αποφυγή τραυματισμών αλλά και την αποκατάστασή τους, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην αθλητική δραστηριότητα.
  Οι έρευνες των τελευταίων ετών μας δίνουν στοιχεία για συγκεκριμένους μυς, που έχουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης καθώς έχει αποδειχθεί ότι η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης συνδέεται με τα γνωστά προβλήματα μέσης.
 Οι ασκήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσης πρέπει να απευθύνονται πρωταρχικά στον εγκάρσιο κοιλιακό και τον πολυσχιδή και στη συνέχεια σε όλους τους άλλους μυς που άμεσα ή έμμεσα σταθεροποιούν και υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.
  Για την ενδυνάμωση των μυών που σταθεροποιούν το σώμα δεν απαιτείται μεγάλη αντίσταση καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί οι μυς ενεργοποιούνται σε χαμηλά επίπεδα έντασης, αργά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Έτσι ασκήσεις που χρησιμοποιούν σαν αντίσταση το βάρος των μελών του σώματος ή όλου του σώματος, αρκούν συνήθως για την εκγύμνασή τους''.