Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Προσοχή στο διαδίκτυο...

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 25 χώρες της Ευρώπης ,με έξοδα της Ευρωπαικής Ενωσης ,η επαφή με τους διαδικτυακούς κινδύνους μεγαλώνει όσο αυξάνεται η ηλικία των παιδιών.
Πάνω απο τους μισούς εφήβους στην Ελλάδα διατηρούν λογαριασμό στο facebook και οι 4 στους 10 έχουν πιο πολλούς απο 100 φίλους .
Μπαίνουν σχεδόν καθημερινά στο Ιντερνετ κλεισμένοι στο δωμάτιο τους ενώ σερφάρουν συχνά και απο το κινητό τους .
Παίζουν τη ψηφιακή τεχνολογία στα δάχτυλα απο τα 11 τους .
Το 13% των παιδιών 9-10 ετών έχει αντιμετωπίσει έναν ή περισσότερους κινδύνους στο Ιντερνετ ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 32% στα παιδιά 11-12 ετών ,στο 49% στα παιδιά 13-14 ετών και φθάνει στο 61% στα παιδιά 15-16 ετών .
Τα αγόρια εκτίθενται περισσότερο σε πορνογραφικό περιεχόμενο ενώ τα κορίτσια είναι πιθανότερο να λάβουν προσβλητικά μηνύματα .
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ,3 στους 10 εφήβους αδιαφορούν για όλα τα άλλα και προτιμούν το Ιντερνετ .Δύο στους δέκα διατηρούν τακτική επαφή στο Ιντερνετ με αγνώστους και το 5% μάλιστα έχει συναντηθεί με κάποιον άγνωστο που γνώρισε μέσω του διαδικτύου .
Ενας στους τρείς εφήβους παραδέχεται ότι έχει βιώσει ''επικίνδυνες εμπειρίες'' στο διαδίκτυο αλλά οι γονείς του δεν το έμαθαν ποτέ .
Το 15% έχει δεί πορνογραφικό περιεχόμενο και το 11% έχει λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου .Το 9% των Ελληνόπουλων ηλικίας 9-16 ετών παραδέχθηκε ότι έχει ενοχληθεί ή αναστατωθεί απο κάτι που είδε στο Ιντερνετ .Το ποσοστό αυτό φθάνει στο 12% για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Καλό το διαδίκτυο αλλά χρειάζεται προσοχή .Και η υπερεκτίμηση των δυνάμεων ,των αντιστάσεων και των αντοχών μας  δε μας βοηθά ούτε σε αυτό ...