Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Να και μία σωστή απόφαση....


Εξι ακόμα Ελληνες ηθοποιοί, που δεν ζουν πια, έγιναν γραμματόσημα: Πρόκειται για τη νέα Αναμνηστική Σειρά γραμματοσήμων, με τίτλο «Ελληνες Ηθοποιοί» που κυκλοφορεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Πρόκειται για πορτραίτα των ηθοποιών: Μαίρη Αρώνη, Ρένα Βλαχοπούλου, Σαπφώ Νοταρά, Θανάσης Βέγγος, Ορέστης Μακρής, Βασίλης Διαμαντόπουλος, που έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Κώστας I. Σπυριούνης και τα προσάρμοσε σε γραμματόσημα η ζωγράφος Ελένη Αποστόλου.
Η καινούργια σειρά αποτελείται από έξι γραμματόσημα (30Χ38 mm). Φθηνότερος όλων ο Βασίλης Διαμαντόπουλος - το γραμματόσημο του οποίου κοστίζει 0,01 (και κυκλοφορεί σε 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα). Ακολουθούν η Ρένα Βλαχοπούλου, με τιμή 0,05 και ο Ορέστης Μακρής στην τιμή των 0,50 (και τα δύο σε 2 εκατομμύρια αντίτυπα). Ακριβότερος ο Θανάσης Βέγγος (0,60, σε 500.000 αντίτυπα), η Μαίρη Aρώνη (2,47, σε 1,5 εκατομμύριο) και τέλος η Σαπφώ Νοταρά με 2,50 ευρώ - σε 150.000 αντίτυπα.
Στη σειρά των «Ελλήνων Ηθοποιών» έχουν ήδη τυπωθεί, μεταξύ άλλων, σε γραμματόσημα οι Νίκος Κούρκουλος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Καρέζη, Ελλη Λαμπέτη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μάνος Κατράκης, Θάνος Κωτσόπουλος, Δημήτρης Χορν, πάντα από τον ζωγράφο Κώστα Σπυριούνη.
Τα παιδιά δεν γνωρίζουν τους πιο πολλούς απο αυτούς τους ηθοποιούς, ωστόσο, ας έχουν την βεβαιότητα ότι αυτοί ήταν άνθρωποι του πολιτισμού και του ήθους 
Ηταν ηθοποιοί με τους οποίους χαιρόσουν να  μιλάς.
Για την ακρίβεια, ήταν τιμή σου να μιλάς μαζί τους.
Και τις προτιμήσεις, τα γούστα και τις ιδιαιτερότητες τους, όπου υπήρχαν, τα κρατούσαν για τον εαυτό τους και δεν τα έκαναν μόδα της αηδίας...Για να παρασύρουν  τα παιδιά στους δικούς τους δρόμους με τα αμφιλεγόμενα πρότυπα και τις λαικίστικες ατάκες και κορώνες του κιλού...Οπως σήμερα συμβαίνει.
Απο αυτούς τους ηθοποιούς, μάλιστα, ο Ορέστης Μακρής λέγεται ότι καν δεν είχε τελειώσει το σχολείο, ωστόσο, ήταν το ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ στη δουλειά του. Και πέθανε στη ψάθα, όπως οι περισσότεροι πραγματικοί ηθοποιοί....
Και κάτι ακόμα.
Ο Νίκος Κούρκουλος και ο Μάνος Κατράκης ήταν ποδοσφαιριστές.
Στον Παναθηναικό ο Κούρκουλος, που έπαιξε μία φορά και στην πρώτη ομάδα και στον Αθηναικό ο Κατράκης ο οποίος ήταν, στη δεκαετία του 1930, σέντερ μπακ μαζί με τον Δημήτρη Μυράτ, επίσης, έναν τεράστιο ηθοποιό.
Δε θα ξεχάσω ποτέ ότι το 1979, 15 χρονών παιδί, όταν ξεκινούσα τη δουλειά, είχα πάρει συνέντευξη απο τον Κατράκη και απο τον Κούρκουλο για ένα ματς Ολυμπιακού--Παναθηναικού.
Και σήμερα παίρνουμε συνεντεύξεις απο τους εκπροσώπους του ''πουθενά''...

Ν.Δελαγραμμάτικας