Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

'' Μην κάνετε μικρά όνειρα...''


Εντελώς διαφορετική από τα συνηθισμένα ήταν η τελετή αναγόρευσης του Κώστα Γαβρά σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης μετέτρεψε την τυπική τελετή αναγόρευσης, η οποία κράτησε περίπου τρεις ώρες, σε συζήτηση, στην οποία δέχθηκε ερωτήσεις από τους νέους του ακροατηρίου, τονίζοντας πως «η καινούρια ανθρωπότητα γεννιέται μετά από μεγάλες κρίσεις».
«Αντισταθείτε, αντισταθείτε σ' αυτόν που σας λέει να κάνετε μικρά όνειρα, αντισταθείτε στα όνειρα των γονιών σας για μια θεσούλα, αντισταθείτε στη μιζέρια της καθημερινότητας, αντισταθείτε σ΄ ό,τι πλήττει την αισθητική σας, μην υποκλινόσαστε σ' ό,τι δεν σας αρέσει, αντισταθείτε -όχι απαραίτητα στην πολιτική, αλλά στην καθημερινότητα- αυτή είναι περισσότερο πολιτική-, αντισταθείτε στους καθηγητές σας, αντισταθείτε και δράστε...» σημείωσε από το βήμα ο κ. Γαβράς.
Παράλληλα, ζήτησε από τους νέους να αρνηθούν τον εύκολο πλουτισμό, τους ζήτησε να πιστέψουν την ουτοπία, «κι εγώ άρχισα με μικρά όνειρα αλλά με ξεπέρασαν» είπε και επέμεινε πως «η δουλειά κι όχι η δουλεία είναι το 100% του μυστικού για την επιτυχία. Το 10% ίσως είναι το ταλέντο».