Από την προσχολική κιόλας ηλικία, αλλά ακόμα και από τη λυκειακή, καθυστερημένα λίγο είναι αλήθεια, κορίτσια κάθε κινητικού επιπέδου και δεξιοτήτων περνούν καθημερινά το κατώφλι του οργανωμένου αθλητισμού (συνήθως Ολυμπιακά αθλήματα).
Εξετάζοντας εμπειρικά, αφού δεν έχουμε στη διάθεσή μας αριθμούς, τι υφίσταται στο άθλημά μας, αρκετά κορίτσια ασχολούνται επιδερμικά για μικρό χρονικό διάστημα 0-1 χρόνο και μετά είτε σταματούν το βόλεϊ είτε αλλάζουν άθλημα. Τα περισσότερα παραμένουν για μέσο χρονικό διάστημα 0-5 χρόνια, μαθαίνοντας τις βασικές τεχνικές και τακτικές, αγωνιζόμενες έως το επίπεδο παγκορασίδων και στη συνεχεια σταματούν τη συστηματική ενασχόλησής τους με το βόλεϊ λόγω εκπαιδευτικού συστήματος, μη συμμετοχής τους σε αγώνες ή άλλων επιλογών. Τέλος, έχουμε και έναν σημαντικό αριθμό που παραμένουν ενεργές αθλήτριες με 5+ χρόνια ενασχόλησης, στελεχώνοντας και τα αγωνιστικά τμήματα (Κορασίδες, Νεάνιδες, Γυναίκες) των εκάστοτε συλλόγων. Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΟΠΕ αριθμούν περισσότερες από 33.000 τέτοιες περιπτώσεις (αθλητικά δελτία).
Μια έρευνα που δημοσιεύει το Michigan State University’s Institute κάνει ακόμα πιο ελκυστική την ενασχόληση με αυτό το καταπληκτικό παιχνίδι και ενισχύει τη θέληση εκείνων των οικογενειών που δίνουν μεγάλο βάρος στην ενασχόληση των παιδιών με τα σπορ. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 70% των παιδιών στις ΗΠΑ εγκαταλείπει τον οργανωμένο αθλητισμό πριν από την ηλικία των 13. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις γυναίκες, επειδή οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια που αθλούνται συστηματικά είναι πιο πιθανό να αποφοιτήσουν από το κολέγιο, να βρουν μια θέση εργασίας, και να αξιοποιηθούν σε βιομηχανίες ανδροκρατούμενες.
Η συνέχεια της έρευνας δείχνει ότι μεταξύ των υψηλόβαθμων γυναικών στελεχών στις μεγαλύτερες εταιρείες σήμερα, το 94% έχει ασχοληθεί συστηματικά με τον αθλητισμό σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, γεγονός που υποδηλώνει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της επιτυχίας τους στον αθλητισμό και της επιτυχίας τους στην επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, από τις 400 γυναίκες -στελέχη επιχειρήσεων που επελέγησαν από τους υπευθύνους, το 75% δήλωσε ότι το υπόβαθρο ενός υποψηφίου στον αθλητισμό επηρέασε θετικά την απόφαση των υπευθύνων να τις προσλάβουν. Αυτές οι γυναίκες ιεραρχούν πολύ ψηλά την εμπλοκή με τα σπορ επειδή γνωρίζουν –προσωπικά- τη συσχέτιση των σπορ με την εργασιακή ηθική.
Συμπερασματικά, το να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό σε μικρή ηλικία δεν είναι μόνο ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο αλλά και μια κλήση αφύπνισης για τους γονείς. Γιατί τα κορίτσια τους να αποχωρούν από ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να έχει θετική μακροπρόθεσμη επίδραση στην εργασιακή τους καριέρα και εξέλιξη; Μια άλλη τροφή για σκέψη και συζήτηση είναι το πώς οι οικογένειες θα βοηθήσουν ουσιαστικά στη παράταση της αθλητικής καριέρας των κοριτσιών τους.