Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

''Πηγαίνετε με δικά σας χρήματα''

Ορισμένα ζητήματα που νομίζουμε ότι πρέπει να απασχολούν όλους μας, αποτελούν συχνά--πυκνά αντικείμενο αναφοράς σε αυτό το μπλογκ στο οποίο εκτιμούμε ότι είναι χρήσιμο να παρουσιάζουμε θέματα γενικότερου προβληματισμού.
Αλλωστε, έστω και αν όλη η κοινωνία βρίζει τους δημοσιογράφους, πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο ότι αυτός ο κλάδος είναι ''αναγκαίο κακό'' ακόμα και για εκείνους που τον αποστρέφονται.
Η ενημέρωση είναι υποχρέωση του πολίτη, η σωστή επιλογή ενημέρωσης είναι δικαίωμα του, η λάθος αξιολόγηση των προσφερομένων σε αυτόν πληροφοριών, αποτελεί δείγμα του αμοραλισμού, του ωχαδερφσμού, της άγνοιας και  της παιδείας του.
Η πληροφορία λοιπόν, που θα γίνει θέμα στις επόμενες ημέρες, είναι η εξής.
Η Ελλάδα, στη χρονιά που διοργανώνει τους Αγώνες των Special Olympics, δεν έχει χρήματα για να στείλει στο Βερολίνο, στις 3 Ιουλίου, την 18μελή αποστολή της κολυμβητικής ομάδας με άτομα με ειδικές ανάγκες, για τους Πανευρωπαικούς.
Η Παραολυμπιακή Επιτροπή ενημέρωσε το πρωί αυτά τα 18 άτομα ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη σχετική δαπάνη και τους είπε μάλιστα '' Οποιος μπορεί, ας πάει με δικά του χρήματα''.
Στην Ελλάδα, πολλά μπορεί κανείς να επισημάνει για την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του συστήματος που επιτρέπει να αναπτυχθεί ο αθλητισμός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι ειδικά σε αυτή τη χρονιά είναι αποδεκτό να ακυρώνεται μια τέτοια αποστολή.
Ας πραγματοποιηθεί έστω με λιγότερα άτομα.Με αυτά που θα δώσουν στοιχείο αντιπροσωπευτικότητας και με τον απολύτως αναγκαίο αριθμό συνοδών.
Και πάντως, φρόνιμο θα ήταν να είχε κλείσει έτσι ή αλλιώς το θέμα, νωρίτερα και όχι 20 ημέρες πριν απο τους Αγώνες.
Εάν πάει τώρα η αποστολή, θα φανεί ότι η πίεση απέδωσε.
Αν δεν πάει, η προσμονή απο άτομα που είναι έτσι και αλλιώς ταλαιπωρημένα, πάει περίπατο.
Υποθέτουμε ότι ο ΓΓΑ και ο Υπουργός Πολιτισμού θα μπορούσαν να αξιολογήσουν τη σύνθεση της αποστολής και να μεριμνήσουν ώστε να πάνε ΜΟΝΟ όσοι πρέπει, με έξοδα απο τον ΟΠΑΠ, απο το κονδύλι που γλύτωσε απο τις παρακρατήσεις χρημάτων απο τις ΠΑΕ για ρήτρες βίας λόγω επεισοδίων που έγιναν σε αυτή τη σαιζόν στο ποδόσφαιρο.
Αυτό δεν είναι άλλωστε το νόημα που έχει το σλόγκαν ''κάνε το καλό ;''.

Ν.Δελαγραμμάτικας