Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ερωτήσεις--απαντήσεις

Επειδή καλό είναι να ξέρουμε που είναι οι ρίζες μας και καθώς είναι φρόνιμο να υποστηρίζουμε τη συναισθηματική προσέγγιση και εμπλοκή μας με μία ομάδα όπου καταφέραμε να φτιάξουμε μία όμορφη και υγιή παρέα, με τα καλά και τα κακά μας, αλλά, πάντως με αγάπη για τον αθλητισμό και δίχως υστεροβουλία, ελπίζουμε να διαβάσετε 10 ερωτήσεις--απαντήσεις για τον Πορφύρα μας.
ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Η ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ ;
Προς τιμή του ποιητή Λάμπρου Πορφύρα ( 1879-1932)  που σύχναζε στην Φρεαττύδα, στα ταβερνάκια της και στο μικρό παντοπωλείο του Τρίχα, εκεί όπου σήμερα λειτουργεί ένα ψητοπωλείο, λίγα μέτρα πιο κάτω απο το σπίτι του ιδρυτή του τμήματος μας , του κ.Κελέκου.
Υπάρχει και άγαλμα του Πορφύρα και όταν έπαιζαν μπάλλα τα παιδιά της γειτονιάς, το 1957, σταμάτησαν κάποια στιγμή μπροστά του και αυθόρμητα αποφάσισαν να δώσουν το όνομα του ποιητή στον σύλλογο που θέλησαν να φτιάξουν, αρχικά με ποδοσφαιρική ομάδα.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΕΤΕ ΤΜΗΜΑ ΒΟΛΕΙ;
Απο το 1991.Πάντα μόνο γυναικών.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ;
Αθλητικός Ομιλος Φρεαττύδας Πορφύρας.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ ;
Αμέσως μετά απο την παραλία της Ζέας και το Πασαλιμάνι. Ονομάσθηκε έτσι επειδή εκεί υπήρχαν φρεάτια με ζεστό ιαματικό νερό.Απο την Φρεαττύδα του μεσοπολέμου και των παλαιότερων χρόνων, απέμεινε πια ακριβώς με το ίδιο σχήμα μόνο η μικρή πλατεία με την προτομή του ποιητή Λάμπρου Πορφύρα.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΡΕΑΤΤΥΔΑΣ;
Στην αρχαιότητα υπήρχε εκεί δικαστήριο. ''Εν Φρεαττοί έκειτο φονικό δικαστήριον''.Αυτό αποτελούσε έναν ιδιότυπο θεσμό του αρχαίου αττικού δικαίου.Στη Φρεαττύδα μας ήταν η έδρα του πέμπτου φονικού δικαστηρίου της αρχαιότητας, το οποίο δίκαζε όσους είχαν καταδικασθεί σε ''φυγή'' απο την πόλη για ακούσιο φόνο και έκαναν και άλλο φόνο κατά τη διάρκεια της εξορίας τους.Ο κατηγορούμενος φονιάς πλησίαζε με βάρκα κοντά στην ακτή, χωρίς να βγαίνει απο αυτήν και απολογείτο.Αν οι δικαστές τον έκριναν ένοχο, τον καταδίκαζαν σε παντοτινή εξορία μακρυά απο την πόλη.
Η ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ;
Οσο και αν φαίνεται παράξενο για τους νεότερους, πήγαινε τραμ στη Φρεαττύδα και είχε τέρμα στην ''Τερψιχόρη''. Σήμερα, η συγκοινωνία γίνεται με λεωφορείο.
ΑΛΛΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ;
Κυκλοφορούσε στη δεκαετία του '50 ο μάγκας της εποχής Γιώργος  Μπάτης  ο οποίος ήταν κοντόσωμος και αδύνατος και πάντα φορούσε ψηλοτάκουνα παπούτσια και καβουράκι για να δείχνει διαφορετικός.Στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του είχε το ξακουστό μπαγλαμαδάκι του και συχνά τραγουδούσε για να ευχαριστεί τους φίλους του και τον κόσμο. Οι τότε μάγκες ήταν αληθινοί βεβαίως και όχι ιμιτασιόν....
ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Ωστόσο, στη Φρεαττύδα υπάρχει ακόμα μία προτομή και αυτή είναι του ζωγράφου Κων. Βολανάκη. Η κουλτούρα ποτέ δεν έλειψε απο την περιοχή μας. Και μεταλαμπαδεύθηκε ως μέρος των συστατικών και του DNA--μεταφορικές οι εκφράσεις ασφαλώς, αλλά, παρακαλώ συγχωρέστε μου τη σχηματική αναφορά--στον Α.Ο.Φ. Πορφύρας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ;
Μία αστική περιοχή, απο τις ομορφότερες του Πειραιά, μαζί με την Πειραική, την Καστέλλα και τον Προφήτη Ηλία. Εχει πλαζ αλλά και το Ναυτικό Μουσείο όπως και Μαρίνα για σκάφη αλλά και την γέφυρα του θρυλικού υποβρυχίου ''Παπαναικολής'', γύρω απο το οποίο μεγαλώσαμε παίζοντας και εκεί μεγάλωσαν και τα παιδιά μας.
ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ;

Ολοι  όσοι πήγαμε τα παιδιά μας στον Πορφύρα, με απλές και δημοκρατικές διαδικασίες, δεν τους δώσαμε ποτέ το δικαίωμα να σκεφθούν ότι θα πήγαιναν σε άλλη ομάδα. Ολοι όσοι ασχολούμαστε με το τμήμα βόλει του Πορφύρα, απο παιδάκια ή παρακολουθούσαμε την ομάδα, ή παίζαμε για αυτήν ή είχαμε συγγενείς μας να φορούν τη φανέλλα του Πορφύρα σε κάποιο απο τα τμήματα του.
Είναι τρόπος ζωής και μία διαφορετική κουλτούρα μίας αστικής περιοχής που συνδυάζει τη φροντίδα για την εκπαίδευση των παιδιών με την αθλητική παράδοση.
Απλώς, είναι μία άλλη ομάδα, ένας άλλος σύλλογος.
Ακόμα και εάν δεν αγαπάς τον Πορφύρα, είσαι υποχρεωμένος να τον σέβεσαι για ότι πέτυχαν οι άνθρωποι που τον υπηρετούν απο το 1957 μέχρι σήμερα, παραδίνοντας ο ένας τη σκυτάλη στον άλλον....

Ν.Δελαγραμμάτικας