Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Που και πως θα παίξουμε ;

Ακούμε πολλά το τελευταίο δίμηνο, για τις βλέψεις οι οποίες αφορούν την αναβάθμιση της Α2 Εθνικής Κατηγορίας στο βόλει Γυναικών.
Τώρα, λοιπόν, που ολοκληρώθηκαν οι αγώνες αυτού του πρωταθλήματος και κρίθηκε ποιές είναι οι ομάδες οι οποίες ανεβαίνουν και ποιές εκείνες που υποβιβάζονται, θα είναι ενδιαφέρον, αν όχι και απαραίτητο, να μάθουμε που και πως  θα παίξουμε.
Είναι νωρίς....Φυσικά...Πάντα θα είναι....
Εδώ, ο Πορφύρας έμαθε 3 ημέρες πριν αρχίσει η Α1, αυτό που όλοι ήξεραν, ότι δεν θα αγωνιζόταν ο Αστέρας Αγίου Δημητρίου και άρα το πρωτάθλημα θα ήταν ( και πάλι ) κολοβό, με 11 ομάδες...( Σ.Σ. με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι όποιος θέλει, κάνει ότι θέλει στο βόλει, επιλέγοντας χωρίς την παραμικρή, ουσιαστική, κύρωση που, πότε και με ποιούς θα παίξει και φυσικά, στο τέλος ....δικαιώνεται και βγάζει και γλώσσα, όπως έχει συμβεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις από το 2009 έως και σήμερα )...
Ας πούμε λοιπόν ότι εμείς είμαστε οι...παράξενοι ή οι...γραφικοί και ας εκφράσουμε ανοιχτά τις απορίες μας, αντί να κουτσομπολεύουμε σε πηγαδάκια πίσω από την πλάτη....
Η Α2 προετοιμάζεται για τη νέα σεζόν με πιο πολλές από ...40 ομάδες.
Δηλαδή, κάνουμε ένα πρωτάθλημα ώστε να λένε όλοι  ότι έχουν θέση στην Α2 Εθνική...Και όλοι πληρώνουν ακριβά, για αμφίβολο περιεχόμενο...
Οι ομάδες που ανεβαίνουν, με το νέο σύστημα των μπαράζ, έχουν ματώσει οικονομικά και αγωνιστικά, περισσότερο από ότι θα έπρεπε, για ότι αξίζει αυτό που κατακτούν.
Στη νέα σεζόν, στην Α2, για τους 2 Ομίλους του Νότου, θα έχουμε κοντά μας 2 ομάδες από την Κρήτη, 1 από την Σάμο, 1 από την Ρόδο, 2 από την Καλαμάτα, 1 από την Κόρινθο, 1 από την  Πάτρα, 1 από το Αγρίνιο και ενδεχομένως ( συγγνώμη...) να ξεχνώ κάποια ακόμη.
Αρα λοιπόν, η ομάδα του κέντρου που θα κληρωθεί να παίξει με τα νησιά, ξεκινά τη σεζόν με έξοδα 8.000 ευρώ.
Εάν φθάσει και στα δύο μπαράζ, με το φετινό σύστημα διεξαγωγής, θα χρειασθεί να δώσει, μίνιμουμ, επιπλέον 6.000 ευρώ.
Φυσικά, οι δαπάνες για τις ομάδες της περιφέρειας, θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Για ένα πρωτάθλημα που δεν αντιπροσωπεύει αυτά τα έξοδα.
Στην Α1, με νοικοκυριό, ξοδεύεις για ταξίδια έως 10.000 ευρώ.
Και για να διεκδικήσει να ανέβεις από την Α2 στην Α1, χρειάζεσαι τουλάχιστον 14.000 ευρώ για ταξίδια.
Σας φαίνεται ορθόδοξο αυτό ;
Η πρόταση μας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αφορά το εξής σχήμα :
Διεξαγωγή της Α2  σε 3 Ομίλους, ώστε να πραγματοποιούνται πλήρη και ολοκληρωμένα επιμέρους πρωταθλήματα, που θα δίνουν, ενδεχομένως, τη δεύτερη ευκαιρία με τα μπαράζ ανόδου.
Ακόμα και εάν κριθεί προτιμότερο να διατηρηθεί το τωρινό σχήμα με τους 4 Ομίλους, πάλι, θα πρέπει να οδηγηθούμε στη δημιουργία μίας Α2 σε 1 ή 2 Ομίλους και οι ομάδες που θα υποβιβασθούν, μπορούν να σχηματίσουν την Β΄Εθνική, ώστε να πάψει και αυτή η κωμωδία, όπου έχουμε βαφτίσει Β΄Εθνική, κάθε τοπικό πρωτάθλημα....
Η ενιαία Α2 των 12 ομάδων  αφήνει χώρο για δημιουργία μιας εξαιρετικής Β΄Εθνικής.
Και επί της ουσίας, δεν αλλάζει τίποτα για τις ομάδες.
Πάλι, θα παίζουν σε Εθνική Κατηγορία, απλώς, στην...κανονική πλέον Α2, θα αγωνίζονται οι ομάδες που αντέχουν τα παραπάνω έξοδα.
Στην αναβαθμισμένη Α2, λοιπόν, ας επιτρέπεται να έχουν οι ομάδες από μία ξένη, έστω κοινοτική. Ωστε όσες ανέβουν στην Α1, να μην πέφτουν απευθείας στα βαθιά, σε προετοιμασία και έξοδα.
Εάν ο Πορφύρας και ο κάθε Πορφύρας δεν αντέχει, ας παίξει στο τοπικό.
Αλλά, όσοι επιλέξουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους, ας ξοδεύουν τουλάχιστον για να αγωνίζονται σε πρωταθλήματα δυνατά και αξιόλογα, από τα οποία θα ετοιμασθούν οι ομάδες που θα πάνε στην Α1, ώστε να μην παρατηρούνται τα χάλια των τελευταίων ετών.
Γιατί, οι λύσεις δίνονται με την βοήθεια της λογικής, όχι με την επιθυμία της ικανοποίησης φιλοδοξιών που δεν αντιστοιχούν στην, πραγματική, δυναμική.
Πως θα προκύψει η ενιαία Α2 των 12 ομάδων ; Με τις 3 ομάδες που θα πέσουν από την Α1 και 9 ομάδες από την Α2. Ουσιαστικά, δηλαδή, από τη φετινή σεζόν, θα ξεχωρίσουν 12 ομάδες. Οι 4 καλύτερες από τους 3 Ομίλους ή οι 3 καλύτερες από τους 4 Ομίλους.
Οι 3 θα θα πάνε στην Α1, από τα μπαράζ και οι 9 που θα μείνουν πίσω θα πάνε στην, κανονική, πλέον Α2. Και όλες οι άλλες από τους 4 Ομίλους, θα πάνε στην Β΄Εθνική.
Το σχέδιο είναι έντιμο, αλλά, επιδέχεται βελτίωσης, σε συσχετισμό μάλιστα με τα μπαράζ και τον τρόπο διεξαγωγής, όπως και την αναγκαιότητα τους.
Ο Πορφύρας απέδειξε ότι αγαπά και σέβεται και τιμά το παιχνίδι μας.
Αν αυτή η εικόνα των Εθνικών Κατηγοριών σας ευχαριστεί και στεναχωρεί μόνον εμάς, τότε, μάλλον, κακώς ασχολούμαστε...
Καλημέρα σας...

Νίκος Δελαγραμμάτικας