Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Της υποκρισίας το ανάγνωσμα....

Αυτό το κίνημα ''δεν πληρώνω'' ,για τα διόδια αλλά και για τις συγκοινωνίες ,έχει μεγάλο γούστο .
Ξεφεύγει προς τον λαικισμό ,μαζί με τους ένθερμους υποστηρικτές του ,τόσο πολύ μέσα σε γενικεύσεις ώστε απορεί κανείς απο που προέρχεται .
Αντί να απομονώσουμε τα προβλήματα ,ένα προς ένα ,να τα αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά ,τα βάζουμε όλα μαζί στο τραπέζι .Αυτή είναι η πιο σίγουρη τακτική για να έλθει η απόρριψη .Για όλα.
Το μείζον πρόβλημα σήμερα ,που αφορά μία προκλητική σύμβαση ,είναι αυτό της Αττικής οδού .
Για 3 χιλιόμετρα πρέπει να πληρώσεις 2.80 .Κάθε φορά .
Η Αττική οδός έχει αποσβέσει τα έξοδα κατασκευής της και αφήνει πλέον κέρδη αφού η χρήση της είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απο τις προβλέψεις .
Αλλά ποιός να μιλήσει για μείωση στην τιμή όταν απο αυτό το ποσό παίρνει το ποσοστό του και το κράτος που θέλει να μαζεύει έσοδα .
Αντί λοιπόν να επικεντρωθεί η αντίδραση σε αυτό το κομμάτι που αφορά διελεύσεις 250.000 οχημάτων την ημέρα ,μας παρασύρουν και ασχολούμαστε  με μικρότερης σημασίας ζητήματα όπως είναι οι Εθνικές οδοί όπου εντέλει έχουν γίνει έργα με δαπάνες και υπάρχει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δίκτυο και όχι μία ζώνη 45 χιλιομέτρων ....
Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς .
Φωνάζουν όλοι για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων αλλά κανείς δε ζητά ευθύνες .Αλλά και τι να κάνει π.χ. ο οδηγός μόνον ,σε ότι αφορά τον έλεγχο κατά την είσοδο που θα έπρεπε να γίνεται μόνο απο την μπροστινή πόρτα ,όπως στο λεωφορείο που πηγαίνει στο αεροδρόμιο αλλά και σε πολλές --κανονικές--ευρωπαικές χώρες ,όταν το 15% των Ελλήνων και των Ελληνίδων που έχουν συνταξιοδοτηθεί ,έχει αναπηρικές συντάξεις και άρα μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν πλήρωνε εισιτήριο στο λεωφορείο ....
Οσο για τους κατ' επάγγελμα τζαμπατζήδες  ,μη ψάχνετε πολύ για να τους βρείτε .
Κοιτάξτε γύρω σας .Δείτε και στον καθρέφτη .
Δείτε ποιοί μιλούν .Οι ίδιοι που κάνουν φορολογικές δηλώσεις κάτω απο 10.000 ευρώ τον χρόνο .Αυτοί οι 800.000 εργαζόμενοι δεν έχουν εξηγήσει ,ακόμα,πως ζούν.Κατά μία σύμπτωση είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες .Γιατροί ,δικηγόροι ,μηχανικοί ,υδραυλικοί ,ηλεκτρολόγοι και  άλλοι .Στη φοροδιαφυγή το Πανεμιστήμιο ενώνεται με το προλεταριάτο .
Το χειρότερο είναι ότι οι πολύτεκνοι ,που αντιμετωπίζονται περίπου με εχθρότητα απο το κράτος ,αλλά και οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ δεν ακούγονται .Οπως ούτε και οι οικοδόμοι ή οι εμπορουπάλληλοι που έμειναν άνεργοι στα 50 και δεν βρίσκουν εργασία ....
Αυτοί ,ωστόσο ,έχουν μάθει να ζούν με αίσθημα υπερηφάνειας .
Προφανώς γιατί δεν πέρασαν ποτέ απο τη διαδικασία να φιλήσουν όχι μόνο βρεγμένες αλλά και λερωμένες ποδιές για να μπούν στο Δημόσιο ή για να πάρουν ρεύμα στο αυθαίρετο--συγγνώμη ,εκεί δίνεις λάδι...---ή για όποιο ρουσφέτι τους ήθελαν να τακτοποιήσουν .
Ούτε είμαστε όλοι ίδιοι .Ούτε πρέπει να μπαίνουμε όλοι μαζί σε ένα καζάνι.
Πάμε πρώτα απο την υγεία και απο την παιδεία και μετά να ασχολούμαστε με τα άλλα.
Και σε αυτό όμως ξεκινάμε απο λάθος βάση .
Στη χώρα με το 1.000.000 διαβητικών ,όπου τα Ταμεία δικαιολογούν 14 ευρώ τον μήνα στον ασφαλισμένο ο οποίος μόνο για τις ταινίες μέτρησης ζαχάρου δίνει άλλα 46 ευρώ απο την τσέπη του,στη χώρα όπου κλείνεις ραντεβού στο ΙΚΑ για τη μετά θάνατο  ζωή γιατί ο γιατρός έχει κλείσει εικονικά ραντεβού ώστε να μην τον...ζαλίζουν τα γεροντάκια που πάνε για να τους γράψει ένα φάρμακο ,στη χώρα με τους εκπαιδευτικούς που προκειμένου να διορισθούν εξετάζονται σε άλλη ύλη απο αυτή που διδάχθηκαν στο Πανεμιστήμιο ,διαμαρτύρονται πιο πολύ απο τους ταλαίπωρους και ανίσχυρους αυτοί που δεν πρέπει να μιλούν .
Αν είχατε την ίδια επιμέλεια και όταν έρχεται η ώρα να δουλέψετε ....

Ν.Δελαγραμμάτικας