Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Μία άποψη για τα πρωταθλήματα Παγκορασίδων

Το θέμα που αφορά την κατάργηση των Πανελληνίων πρωταθλημάτων Παγκορασίδων και Παμπαίδων είναι πολύ σοβαρό ,αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ασχολείται με το βόλει και προκαλεί αντιδράσεις .
Παρατηρώ ότι η πλειοψηφία ,απο εκείνους τουλάχιστον που θέλουν  να εκφράσουν ανοικτά την άποψη τους ,είναι ενάντια σε αυτή την απόφαση της Ομοσπονδίας .Τη θεωρεί λαθεμένη .
Αναλαμβάνοντας τον προφανή κίνδυνο να γίνω αντιπαθής ,θα εκφράσω την προσωπική μου άποψη που συντάσσεται με εκείνη της μειοψηφίας .Ορθώς καταργήθηκαν τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα σε αυτές τις ηλικίες .Δεν είχε νόημα και ουσία η διεξαγωγή τους .
Και να αιτιολογήσω τη θέση μου .
Γιατί φωνάζουν οι πιο πολλοί για αυτή την απόφαση ; Επειδή χάνονται τα μόρια για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Οταν δεν υπάρχει πανελλήνιο πρωτάθλημα ,ακόμα και αυτό το 10% που είχε απομείνει ως μπόνους ,δε δίδεται .
Γιατί διαμαρτύρονται άλλοι ; Επειδή πιστεύουν ότι τους στερείται ένας τίτλος .
Χάσαμε την μπάλλα δηλαδή...Καλλιεργούμε σε παιδάκια γεννημένα απο το 1996 και μετά την κουλτούρα του πρωταθλητισμού .Τα υποχρεώνουμε να παίζουν σε συγκεκριμένες θέσεις όταν σε αυτή την ηλικία οι ομοσπονδιακοί προπονητές λένε ότι πρέπει ένα παιδί να '΄΄γυρνά''σε όλες τις θέσεις ,αν είναι δυνατό .
Ενθαρρύνουμε τη λογική του 5-1 αντί να υιοθετούμε το 4-2 ή το 6-0 για το οποίο επιμένουν οι προπονητές .
Δημιουργούμε αρρωστημένα πρότυπα με παιδάκια που δεν προλαβαίνουν να χαρούν το παιχνίδι γιατί κυνηγούν έναν τίτλο .
Ποιόν τίτλο άραγε ; Αυτόν που πέρσι αναγκάσθηκαν ,επειδή δεν υπήρχαν κενές ημερομηνίες να διεκδικήσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο ,σε βάρος της υγείας τους και του οικογενειακού προγραμματισμού τους ;
Δε με ενδιαφέρει αν η Ομοσπονδία έχει χρήματα ή όχι .Το ζητούμενο είναι να μιλάμε πάντα ,για αυτές τις ηλικίες ,παιδαγωγικά και αθλητικά .
Μία καλή παγκορασίδα μήπως δεν μπορεί να παίζει στην γυναικεία ομάδα ή δεν έχει ευκαιρίες για εμπειρίες και διακρίσεις με τις κορασίδες ;
Γιατί πάντα πρέπει να σκεπτόμαστε ότι μία απόφαση έχει πονηρά κίνητρα;
Το καλοκαίρι ήμουν μπροστά όταν ΟΛΟΙ οι ομοσπονδιακοί και ο δάσκαλος της ανάπτυξης κ.Μαργαρίτης έλεγαν ότι δεν έχει νόημα να τα παιδεύουμε έτσι τα παιδιά .
Οι ίδιοι που φωνάζουν πόσες παγκορασίδες έχουν ήδη στις ομάδες τους με σοβαρούς τραυματισμούς απο τα συνεχόμενα παιχνίδια ;
Και πόσες ομάδες παγκορασίδων έχουν στη δύναμη τους και παιδιά που δεν έπρεπε να είναι σε αυτές αλλά μπαίνουν απο το παράθυρο επειδή υπάρχει το κίνητρο με τα σχολικά μπόνους ;
Πόσα παιδάκια απο όλα αυτά συνεχίζουν το βόλει και μετά απο τα 18 ;Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε ότι τα πιο πολλά παίρνουν τις διακρίσεις και μετά εξαφανίζονται ή απλώς εγκαταλείπουν τον χώρο γιατί έσκασαν απο την πίεση .
Πάμε λοιπόν ,στο όνομα μικροσκοπιμοτήτων και φιλοδοξιών να συνθλίψουμε τα παιδάκια όταν ειδικά για τις γυναίκες λέμε όλοι ότι σε αυτό το κατ' εξοχήν άθλημα ψυχολογίας ,πολύ δύσκολα αντέχουν στην πίεση .
Το σχολείο κάνει τα βλαστάρια μας ρομπότ και εμείς τα στέλνουμε στο βόλει για να τα αποτρελλάνουμε;
Το βόλει δεν είναι ευκαιρία βολέματος αλλά ευκαιρία ζωής .
Θέλετε να θυμηθούμε πόσα επεισόδια έγιναν τα 3 τελευταία χρόνια σε αγώνες παγκορασίδων ;Στο όνομα της διάκρισης ...
Ελεος .Για παιδάκια κουβεντιάζουμε .Ακόμα δεν έχουν κλείσει καν τα 15 τα μεγαλύτερα απο αυτά ,τα οποία ήδη αγωνίζονται και στα μεγαλύτερα τμήματα ωστόσο .
Τι νόημα έχει να παίρνουμε ένα πρωτάθλημα παγκορασίδων όταν δεν μπορούμε να κρατήσουμε αυτά τα παιδιά στο χώρο με τη συνέπεια ,το ενδιαφέρον και την προσοχή μας ;
Πιο καλό είναι ένα πρωτάθλημα ή να φροντίζουμε ώστε να έχουμε ταμείο για να πληρώσουμε την ασφάλεια και το  νοσοκομείο των παιδιών ή το φροντιστήριο τους ,όπου υπάρχει ανάγκη; Τα κοιτάμε άραγε αυτά ή προέχει μόνο να ακουσθεί το όνομα της ομάδας για να λέμε ότι κάνουμε ανάπτυξη;

Αφείστε τα παιδιά να παίξουν ,να χαρούν .Φεύγουν γιατί εσείς οι ίδιοι τα ΄΄σκάτε'' λες και είναι άλογα ιπποδρόμου....
Ελπίζω βέβαια ότι η Ομοσπονδία θα κρατήσει τουλάχιστον τον έναν διαιτητή στα παιχνίδια παγκορασίδων και ότι θα τακτοποιήσει τα οικονομικά της ώστε να δείξει το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της στέλνοντας στα σωματεία τις μπάλλες που δεν πήραμε φέτος ούτε για δείγμα ή έστω  έναν καινούριο φιλέ.
Και την άλλη φορά που θα πάρει μία απόφαση η Ομοσπονδία ας μην επικαλείται την οικουμενική ΚΕΠ του καλοκαιριού αλλά το καλό και την ανάγκη του αθλήματος .
Οταν παίρνουμε μία απόφαση ας αναλύουμε το σκεπτικό μας ,ας εξηγούμε και πάνω απο όλα ας μην αιφνιδιάζουμε κανέναν .
Οι καλές προθέσεις πρέπει να συνοδεύονται και απο την ανάλογη υποστήριξη σε επιχειρήματα και προσεγγίσεις .
Η ουσία ωστόσο ,στα μάτια μου ,δεν αλλάζει .Η απόφαση είναι σωστή .

Ν.Δελαγραμμάτικας