Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Αλλαγές....


Θερινό κινηματογράφο 248 θέσεων με αυτοτελές κυλικείο και οργανωμένο πάρκινγκ πρόκειται να αποκτήσουν τα Βοτσαλάκια της Καστέλλας, μία από τις λίγες παραλίες του Πειραιά, που είναι κοινόχρηστος χώρος. Αλλά και στην Φρεαττύδα της Πειραϊκής ακτής, όπου βρίσκονται τα κατάλοιπα του Κονώνειου τείχους πρόκειται να κατασκευασθεί αναψυκτήριο και πάρκινγκ.
 Και για τις δύο περιπτώσεις τις αποφάσεις έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκαν τα συγκεκριμένα θέματα, όμως υπήρξαν και αιτήματα για τα οποία το συμβούλιο ήταν αρνητικό:
 Στη θέση Βοτσαλάκια κατ΄ αρχάς, όπου βρίσκονται ήδη ένα κολυμβητήριο, ένα μικρό μικρό γήπεδο τένις και ένα αναψυκτήριο 60 τ. μ. διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο είναι ένα αυθαίρετο κτίσμα του δήμου, ο οποίος μάλιστα ζητούσε και άδεια για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε ημιστεγασμένο χώρο. Κάτι που τελικώς απορρίφθηκε. Επιτράπηκε όμως η χρήση ενός χώρου στην παραλία προκειμένου να τοποθετηθούν ομπρέλες καθώς η λειτουργία κέτερινγκ στο άνδηρο του κολυμβητηρίου, αλλά χωρίς να υπάρξει η παραμικρή νέα εγκατάσταση.
Στην Φρεαττύδα εξάλλου εγκρίθηκε η δημιουργία αναψυκτηρίου 30 τ. μ. με επιπλέον 30 τ. μ. υπαίθριου χώρου για τραπεζοκαθίσματα, καθώς και η λειτουργία οργανωμένου πάρκινγκ 250 τ. μ παρ΄ ο, τι θα βρίσκεται δίπλα στο Κονώνειο τείχος, όπου γίνονται έργα προστασίας και ανάδειξής του από το υπουργείο Πολιτισμού. Αυστηρή εντολή ωστόσο δόθηκε για την απομάκρυνση των τεράστιων κάδων απορριμάτων που υποβιβάζουν το χώρο αλλά και για την καθαίρεση όλων των παραπηγμάτων που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή από διάφορους συλλόγους συντελώντας σε μία εικόνα μεγάλης υποθάθμισης.
 Ολες οι εγκαταστάσεις που εγκρίθηκαν είναι πάντως αναστρέψιμες, έτσι αν υπάρξει στο μέλλον ένα συνολικό και υπεύθυνο πρόγραμμα ανάδειξης των ακτών να μπορεί να εφαρμοστεί. Ωστόσο για την άσχημη εικόνα που δίνει σήμερα η περιοχή θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν τόσο ο δήμος όσο και οι αστυνομικές αρχές εφ΄ όσον υπάρχουν παραβάσεις. Διαφορετικά, όπως επισημάνθηκε στο συμβούλιο, τα μέτρα που λαμβάνονται από το ΥΠΠΟ δεν μπορεί να λειτουργήσουν.