Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Το θέμα δεν είναι μόνον η αποχή αλλά ποιός θα την αντιληφθεί....

Στην Α1 ανδρών στο βόλει αποφασίσθηκε αποχή μέχρι να ικανοποιηθούν τα οικονομκά αιτήματα των ομάδων , σε σχέση με τις απαιτήσεις που έχουν απο την Πολιτεία ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα σωματεία της Α2 ανδρών .
Παράλληλα , ομάδες αποδιοργανώνονται πλήρως και προχωρούν σε καθεστώς πλήρους υποβάθμισης ,ανάλογο με αυτό που δημιουργείται με τη διεξαγωγή πρωταθλημάτων με 6  και 7 ομάδες ,σε εθνικές κατηγορίες .
Δε θα μπώ στην ουσία των διαφορών .Δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα διότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί ,ποιές είναι οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις ,τι θα έπρεπε να είχε γίνει και τι μένει σε εκκρεμότητα .
Αυτό που έχω πάντα στο μυαλό μου είναι ότι πέρα απο τη δράση ,την κίνηση ,την αντιπαράθεση ,πρέπει να υπολογίζουμε το ισοζύγιο της ζυγαριάς .Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε.
Και το κυριότερο ; Ποιός θα καταλάβει έναν αγώνα σαν και αυτόν ;
Δε χωρά αμφιβολία ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι ώστε οι εκπρόωποι του βόλει να νιώθουν ριγμένοι .Ομως ,αναρωτιέμαι πόσοι θα αντιληφθούν τι συμβαίνει και απο πόσους εντέλει θα λείψει το βόλει όσο δε θα παίζεται στο γήπεδο.
Δυστυχώς  ,το βόλει αντιμετωπίζεται εδώ και χρόνια με λιγότερο ενδιαφέρον σε σχέση με πολλά άλλα αθλήματα .Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για αυτή την πραγματικότητα σε όλους όσοι ανέλαβαν να το διοικήσουν .
Ισως, όμως ,αγνοούμε μία οδυνηρή πραγματικότητα .Το βόλει χάνει σε δημοτικότητα και σύμφωνα με έρευνες έχει περάσει πίσω όχι μόνο απο το ποδόσφαιρο ,.το μπάσκετ και τον στίβο αλλά είναι πέμπτο ,μετά και απο τα μηχανοκίνητα σπορ με το πόλο να ακολουθεί σε σχετικά μικρή απόσταση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το βόλει είναι ότι χάνει σε απήχηση .Για διάφορους λόγους .
Οσο αποδυναμώνεται και δεν έχει τη δυναμική που θα ισχυροποιήσει την υπόσταση του ,τόσο θα στριμώχνεται στην γωνία .
Το βόλει  ''πληρώνει '' σφάλματα που έχουν γίνει .Αυτό ,όμως ,δε σημαίνει ότι αξίζει τέτοια συμπεριφορά και απαξίωση .
Πριν απο οτιδήποτε άλλο ,ωστόσο ,είναι απαραίτητο  να κερδίσει και πάλι το χαμένο έδαφος το βόλει αφού διαφορετικά ,πολύ απλά ,θα μένει προοδευτικά ,κάθε φορά , ακόμα πιο πίσω  .
Η διαμαρτυρία είναι μέσα στους κανόνες της δημοκρατίας .Οταν όμως είναι μοναχική ,δημιουργείται αίσθηση ότι σε αυτό το μοναχικό ταξίδι δεν υπάρχουν οι συμπαραστάτες που θα θέλαμε , ίσως επειδή δε συγκινούνται απο αυτό που βλέπουν και απο όσα έχουν ακούσει....


Ν.Δελαγραμμάτικας