Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Το θέμα της διαμεσολάβησης

Εκφράσαμε την απορία μας για το γεγονός ότι αν και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αχιλλέας Μαυρομμάτης είχε απο βήματος της Γενικής Συνελεύσεως δεσμευθεί ότι θα άλλαζε τον όρο ''διαμεσολάβηση'' με τον όρο ''διαιτησία΄΄ στους Κανονισμούς του αθλήματος, δεν το έπραξε.
Μιλήσαμε με τον κ.Μαυρομμάτη ο οποίος υποστήριξε ότι ο όρος ''διαμεσολαβητής'' καλύπτεται απο σχετική διάταξη του νόμου κια έτσι προτίμησε να εφαρμόσει εντέλει, κατά το γράμμα του, ότι ακριβώς αναφέρεται σε αυτόν, ώστε να υπάρξει η διαδικασία εισαγωγής του βόλει στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τη νομολογία του 2010.
Η ένσταση μας, την οποία ίσως δε συνειδητοποιούν πολλοί σήμερα αλλά ελπίζουμε να μη χρειασθεί να αντιληφθούν αργότερα, διατυπώθηκε με τη λογική ότι δε χρειάζεται να καταφεύγουμε σε όρους και πρακτικές που είναι ευγενών προθέσεων αλλά είναι πιθανό ότι θα προκαλέσουν σύγχυση αντί να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.
''Διαμεσολαβητής'' υπάρχει στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και είναι ο μάνατζερ.
Οι διαφορές λύνονται σε όλα τα άλλα αθλήματα απο τη ''διαιτησία''.
Ωστόσο, το βόλει έχει άλλη λογική..
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο--και δεν έχουμε αντίρρηση επ' αυτού---η διαμεσολάβηση είναι ένα αρχικό στάδιο επίλυσης διαφορών πριν απο την αντιπαράθεση στο ΑΣΕΑΔ ή όπου αλλού, με την ελπίδα και την προσδοκία ότι εντέλει θα αποφευχθούν έξοδα, φθορά και χάσιμο χρόνου.
Εάν λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο η διαμεσολάβηση, είναι αναμφίβολα καλοδεχούμενη.
Να δούμε όμως πως θα γίνεται στην πράξη, ποιός ή ποιά θα την ασκεί.
Γενικότερα, βεβαίως, υπάρχει και ένα πρόβλημα απόδοσης όρων απο τη διεθνή ορολογία στα ελληικά, όπως ορθώς επεσήμανε ο κ.Μαυρομμάτης.
Γιατί στο εξωτερικό ο μάνατζερ  είναι ο agent, στην Ελλάδα αποδίδεται με τον όρο ''διαμεσολαβητής'' και έτσι αδειοδοτείται. Αλλωστε, agent είναι και εκείνος που έχει ένα ταξιδιωτικό γραφείο ή οργανώνει συναυλίες.
Η περίπτωση είναι κλασσική και δείχνει γιατί δεν είναι εύκολο να βρεί κανείς άκρη στην ελληνική κοινωνία. Οπου όλα τα ζητήματα είναι διπλής όψεως και αναγνώσεως.
Μακάρι να βοηθήσει η διαμεσολάβηση στο βόλει.
Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι αυτή η θέση θα καλυφθεί απο δικηγόρο.
Υπάρχει άλλωστε σχέδιο νόμου όπως υπάρχουν και ενδιαφέρουσες αναρτήσεις στο διαδίκτυο όπου μπορεί κανείς να βρεί χρήσιμα ευρήματα σχετικώς με αυτόν τον νεοεισαγόμενο όρο.
Εντέλει, δεοντολογικά και εφόσον μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και για αυτό το θέμα, έπρεπε να τα αναφέρω όλα αυτά.
Μακάρι να αποδώσει ο νέος θεσμός.
Ποιός δεν το θέλει ;
Προσοχή μόνο για να αποφύγουμε τυχόν μπερδέματα.....Και ακόμα μεγαλύτερη προσοχή σε όσα δεσμευόμαστε απο βήματος σε Γενική Συνέλευση.
Αυτές είναι καλοπροαίρετες τοποθετήσεις, με την προσδοκία ότι κάτι καλύτερο γίνεται όταν ακούγονται και ορισμένες--έστω---διαφορετικές απόψεις, απο τον ίδιο πάντα χώρο,  αρκεί να είναι τεκμηριωμένες.
Καλημέρα σας.


Ν.Δελαγραμμάτικας