Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ == ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Και ενώ το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - το κόσμημα της πόλης μας- είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του, ύστερα από τις εργασίες αναστήλωσης που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, σύγχυση επικρατεί σχετικά με το θέμα της λειτουργίας του.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, ο Δήμος Πειραιά δηλώνει ότι αδυνατεί να παραλάβει το έργο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να λειτουργήσει το Θέατρο, ενώ πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Θεάτρου δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών της γενικής γραμματείας Πολιτισμού.
Ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, από την μεριά του, αναφέρει, ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, του Δήμου και της Περιφέρειας Αττικής για την επαναλειτουργία και τη χρηματοδότηση του νεοκλασικού, αρχιτεκτονικού κοσμήματος, που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης του Πειραιά.
Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες αναστύλωσης του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούλιο, το κτίριο δεν έχει παραδοθεί ακόμα.
Κορυφαίο σωζόμενο θεατρικό κτίριο του 19ου αιώνα
Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ένα νεοκλασικό κτήριο, αρχιτεκτονικό κόσμημα, που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης του Πειραιά. Αποτελεί το αξιολογότερο επίτευγμα της Δημοτικής δραστηριότητας από της εποχής της σύστασης του Δήμου (1835) μέχρι και σήμερα, ενώ θεωρείται το κορυφαίο σωζόμενο ελληνικό θεατρικό κτίριο του 19ου αιώνα. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αναστήλωσης. Το 1980, ανακηρύχθηκε, με υπουργική απόφαση, προστατευόμενο μνημείο ως «έργο τέχνης».
Υπέστη ζημιές από τους σεισμούς του 1981 και του 1999. Τον Ιανουάριο του 2006, ξεκίνησε το έργο της συνολικής εκ βάθρων -για πρώτη φορά- αποκατάστασης, ενώ το κόστος ανακαίνισης εκτιμήθηκε ότι θα ανέλθει στα 39 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Κατά την επισκευή του θεάτρου εντοπίστηκαν αρχαιότητες όπως και η αρχική ξύλινη σκηνή, μία εντυπωσιακή κατασκευή από τις λίγες σωζόμενες στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει εργασίες αποκάλυψης των ζωγραφικών έργων που υπήρχαν στις οροφές.Το θέατρο θα έχει χωρητικότητα 600 θέσεων.