Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Οι αλλαγές στο βόλει


Το νέο ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIVB) έκανε δεκτές στο σύνολο τους τις εισηγήσεις της Επιτροπής Κανονισμών του Βόλεϊ και του Μπιτς Βόλεϊ. Σύμφωνα με αυτές στην περίπτωση υποδοχής με τα δάκτυλα είναι δυνατόν να σφυριχτεί «διπλή μπαλιά» χωρίς να απαγορεύεται η συγκεκριμένη τακτική, η κίτρινη κάρτα είναι παρατήρηση και η κόκκινη κάρτα πόντος, ενώ το λίμπερο είναι δυνατόν να αντικατασταθεί μετά από αποβολή. Δείτε τις σημαντικότερες αλλαγές που θα καθιερωθούν από τη σεζόν 2013-14:
«Ένα σημαντικό ζήτημα κατά τις συζητήσεις της Επιτροπής Κανονισμών ήταν η ενσωμάτωση του μπιτς βόλεϊ και του βόλεϊ κάτω από μια ενιαία ομπρέλα με κοινά θέματα» σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμών της FIVB, Σάντι Στιλ.
Για να έρθουν σε αρμονία τα δύο αθλήματα, το βόλεϊ επέστρεψε στον προηγούμενο κανονισμό χρήσης κίτρινων και κόκκινων καρτών.
Επίσης, στο βόλεϊ, η ελευθερία του λίμπερο αυξάνεται ώστε να έχει καλύτερες ευκαιρίες ο προπονητής για υψηλότερη απόδοση της ομάδας, ενώ η τεχνική της υποδοχής τροποποιήθηκε για να αυξηθεί η διάρκεια μιας φάσης.
Στο μπιτς βόλεϊ, ο ρόλος του αρχηγού ενισχύεται, ενώ ο κανονισμός για τον φιλέ, που εφαρμόστηκε επιτυχώς στο βόλεϊ, επεκτείνεται πλέον και στην άμμο. Σκοπός του είναι να αποφεύγονται οι τεχνητές διακοπές και να επιτρέπουν τις φάσεις να παίζονται.
Oι κυριότερες αλλαγές που θα ισχύσουν από την σεζόν 2013-14:

1.Επιτρέπεται η υποδοχή με δάκτυλα (μετά από σερβίς) αλλά εάν υπάρχει «διπλή μπαλιά» θα σφυρίζεται ως παράβαση.
2.Δεν πέρασε η εισήγηση για να είναι παράβαση η περίπτωση που κάποιος παίκτης πατήσει και με τα δύο πέλματά του ολόκληρα (ή αν η προβολή τους είναι ολόκληρη) στο αντίπαλο γήπεδο. Σήμερα η παράβαση σφυρίζεται και αν το ένα μόνο πέλμα περάσει ολόκληρο ή η προβολή του στο αντίπαλο γήπεδο και ο κανονισμός μένει ως έχει.
3.Αλλάζει το σύστημα με τις κάρτες και είναι παρόμοιο με ό,τι ίσχυε πριν λίγα χρόνια. Συγκεκριμένα:
3α.Η παρατήρηση δεν θα είναι πλέον προφορική αλλά θα συνοδεύεται από κίτρινη κάρτα. Ο διαιτητής θα δείχνει κίτρινη κάρτα μόνο μία φορά σε κάθε παίκτη στη διάρκεια ενός αγώνα. Δεύτερη παρατήρηση θα ισοδυναμεί με κόκκινη κάρτα.
3β.Η κόκκινη κάρτα συνοδεύεται με πόντο για τον αντίπαλο. Σήμερα πόντος στον αντίπαλο δίνεται μόνο όταν ο διαιτητής δείξει κίτρινη κάρτα.
3γ.Η αποβολή παίχτη για ένα σετ θα υποδεικνύεται με κίτρινη-κόκκινη κάρτα στο ένα χέρι (ενώ σήμερα υποδεικνύεται μόνο με κόκκινη κάρτα) και ο οριστικός αποκλεισμός παίκτη για όλο τον αγώνα με κίτρινη-κόκκινη κάρτα στα δύο χέρια (μία σε κάθε χέρι, ενώ σήμερα υποδεικνύεται με κίτρινη-κόκκινη κάρτα στο ένα χέρι του διαιτητή).
4.Mία ομάδα έχει δικαίωμα να αντικαθιστά ένα λίμπερο που αποβάλλεται με το δεύτερο λίμπερο ή με επαναπροσδιορισμό. Μέχρι τώρα αυτό ίσχυε μόνο για τραυματισμό του λίμπερο.
* Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα η ΚΕΔ θα μεταφράσει το ακριβές κείμενο της FIVB για να τις ενσωματώσει στους κανονισμούς και του ελληνικού βόλεϊ.