Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ενα καλό βιβλίο είνα το καλύτερο βάλσαμο

Στον Πασχάλη Λαμπαρδή και στο μυθιστόρημά του «Κάθετη έξοδος» (Πατάκης) απονέμεται το Βραβείο Αναγνωστών 2012, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των αναγνωστών.
Η «Κάθετη έξοδος», το πέμπτο μυθιστόρημα του Σερραίου πεζογράφου, είναι μια ψυχολογική περιπέτεια με φόντο το σύγχρονο αστικό περιβάλλον, που εστιάζει στα συναισθήματα, στις στοχαστικές αναζητήσεις, στις υπερβάσεις του ανθρώπου εντός της καθημερινότητας, στην υπαρξιακή διαδρομή προς την αυτογνωσία.
Στη φετινή διαδικασία του Βραβείου Αναγνωστών έλαβαν μέρος συνολικά πάνω από 5.000 βιβλιόφιλοι (από αυτούς 3.396 ψήφισαν με sms και οι υπόλοιποι ήταν μέλη των 38 Λεσχών Ανάγνωσης που πρότειναν τη «βραχεία λίστα»).
Στην τελική βαθμολογία δεύτερο κατατάχθηκε το βιβλίο «Οι καιροί της μνήμης» του Θοδωρή Παπαθεοδώρου (Ψυχογιός) και τρίτο το βιβλίο «Αννα Σικελιανού: ο έρωτας και τ’ όνειρο» των Κ. Γουργουλιάνη και Ν. Κ. Κυριαζή (Καστανιώτης).
Με το βραβείο τιμήθηκαν στο παρελθόν τα Ανεμώλια του Ισίδωρου Ζουργού (2011), το Όπως ήθελα να ζήσω της Ελένης Πριοβόλου (2010), το Ιμαρέτ του Γιάννη Καλπούζου (2009), το Όλα σου τα 'μαθα μα ξέχασα μια λέξη του Δημήτρη Μπουραντά (2008), το Ο κύριος Επισκοπάκης του Ανδρέα Μήτσου (2007), το Αμίλητα βαθιά νερά της Ρέας Γαλανάκη (2006) και το Η μέθοδος της Ορλεάνης της Ευγενίας Φακίνου (2005).
Ο διαγωνισμός για το Βραβείο Αναγνωστών διεξάγεται για όγδοη χρονιά. Διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την ΕΡΤ. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.