Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Mία ωραία παράσταση


Σε τρία επίπεδα, σε τρεις διαφορετικούς χώρους και εν κινήσει, θα εξελιχθεί η παράσταση για τα παιδιά που βασίζεται στο «Νησί των Θησαυρών» κι έχει τη σκηνοθετική υπογραφή του Θωμά Μοσχόπουλου. Στο νέο Εκθεσιακό Χώρο ουσιαστικά θα καταλήγει η εξέλιξη αυτής της περιπέτειας που θα ξεκινά από μια ταβέρνα _λίγο πριν την αναχώρηση, θα συνεχίζει με το ταξίδι _και τη γέφυρα - καράβι, για να φθάσει στο νησί…. Με οδηγούς τους ηθοποιούς που παίζουν μουσική και τραγουδούν τα παιδιά θα ταξιδέψουν μαζί με τους πειρατές.
Με τραγούδια και μουσικές από τον 18ο αιώνα που παραπέμπουν στους πειρατές και τις περιπέτειές τους  και με πρώτη ύλη το βιβλίο του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, (Εδιμβούργο 1850-1894) η παράσταση είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους. «Το ενδιαφέρον», τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο σκηνοθέτης, «είναι ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας υπονομεύει τις έννοιες του καλού και του κακού, ίσως γιατί ο πειρατής είναι πάντα το κακό παιδί που θα θέλαμε να είμαστε. Μέσα από την παράσταση προτείνουμε στους μικρούς θεατές να διαλέξουν τι θα δουν, γιατί από τη μια είναι το παραμύθι και η ψευδαίσθηση από την άλλη η αλήθεια… Πρόκειται για μια καθαρόαιμη περιπέτεια που σε κάνει να αντιμετωπίσεις και να νικήσεις τα τέρατα μέσα σου».
«Το νησί των θησαυρών» έχει μεταφερθεί 17 φορές στον κινηματογράφο, 24 στο θέατρο, 11 στην τηλεόραση, έχει γίνει 3 φορές computer game. Αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης του νεαρού Τζιμ Χωκινς, που ζει στα μέσα του 18ου αιώνα στο πανδοχείο των γονιών του, όχι μακριά από το λιμάνι του Μπρίστολ της Αγγλίας. Όλα αρχίζουν όταν στο πανδοχείο εμφανίζεται ένας μυστηριώδης γερο-ναυτικός που σέρνει μαζί του ένα ακόμη πιο περίεργο σεντούκι που μέσα του κρύβεται κάτι που πολλοί θέλουν να αποκτήσουν. 
Αυτό το «κάτι» είναι ο χάρτης που δείχνει το σημείο όπου ο διαβόητος πειρατής Κάπτεν Φλίντ έχει θάψει τον θησαυρό του, σε ένα νησί των τροπικών και ο χάρτης που βρέθηκε τυχαία στα χέρια του Τζιμ, θα μεταμορφώσει τη ζωή  τη δική του, αλλά και όσων θα μπουν στη μεγάλη περιπέτεια της αναζήτησης των φλουριών.
Παραδίδει τον χάρτη στον άρχοντα της περιοχής, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη ναυλώνει το ιστιοφόρο «Ισπανιόλα» και οργανώνει μια αποστολή για το νησί των θησαυρών. Δυστυχώς όμως εκτός από το Τζιμ και άλλους άξιους ναυτικούς, το πλήρωμα περιλαμβάνει και πολλούς ακόμη που εποφθαλμιούν τον χάρτη και φυσικά τον θησαυρό. Αρχηγός τους ο Λονγκ Τζον Σίλβερ, που ενώ αρχικά γίνεται ο καλύτερος φίλος του Τζιμ, στη συνέχεια αποδεικνύεται ένας πανούργος πειρατής καθώς και μια από τις πιο διασκεδαστικά αμφιλεγόμενες μορφές της  νεανικής λογοτεχνίας.
Οι ανατροπές και τα απρόοπτα κλιμακώνονται με καταιγιστικό ρυθμό, ώσπου να αποκτήσει ο Τζιμ τον πολυπόθητο θησαυρό, που ίσως τελικά δεν είναι τόσο τα χρυσά φλουριά, όσο τα όσα έχει μάθει για την ίδια τη ζωή. Η Ιθάκη που του χάρισε το ωραίο ταξίδι

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Το νησί των θησαυρών». Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά της Λίλης Πεζανού, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέσγουελ οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, η ενορχήστρωση-μουσική διδασκαλία του Κορνήλιου Σελαμσή και η κινησιολογία της Αμάλια Μπένετ. Παίζουν οι ηθοποιοί Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Κλίνης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Σταύρος Σβίγγος.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Πρεμιέρα την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012, στις 11.30. Παραστάσεις στις 23 και 30/12 (11.30), καθώς και στις 22-26-27-28-29/12, στις 15.00 στο Νέο Εκθεσιακό Χώρο. Στη συνέχεια θα παίζεται κάθε σαββατοκύριακο μέχρι τέλη Απριλίου. Εισιτήρια: 12 ευρώ