Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Το μήνυμα της πρεμιέρας στην Α1 Γυναικών

Η πρώτη αγωνιστική στην Α1 Γυναικών στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και όσοι ασχολούνται προοπτικά και όχι ευκαιριακά με το βόλει γυναικών, μπορούν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα απο όσα έγιναν στην πρεμιέρα.
Το βασικότερο απο όλα είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν, ακόμα και ως βασικές, μικρές σε ηλικία, αθλήτριες που στα ηλικιακά πρωταθλήματα θα έπαιζαν ως Παγκορασίδες και Κορασίδες.
Παιδιά που δεν ήταν γνωστά μέχρι χθες αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συζητηθούν, εφόσον συνεχίσουν να δουλεύουν με αυτοπεποίθηση και υπομονή, με την αίσθηση ότι το βόλει αξίζει την αφοσίωση τους.
Ο Πανιώνιος εμπιστεύθηκε την Παγκορασίδα Δελατόλα και την Κορασίδα Καλαφατάκη, οι Μακεδόνες Αξιού χρησιμοποίησαν παιδιά απο την Ακαδημία τους, ο Ηρακλής βασίσθηκε σε νεαρές αθλήτριες, το ίδιο και ο Ηρακλής Κηφισιάς. Ο Πανελλήνιος έπαιξε ουσιαστικά μόνο με κορίτσια γεννημένα ανάμεσα στο 1990 και το 1995 συν τη λίμπερο Θέλμα Χριστοφόρου.
Παναθηναικός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Μαρκόπουλο εμπιστεύθηκαν τις πιο έμπειρες αθλήτριες τους, στη λογική των ομάδων που θέλουν το πρωτάθλημα, αλλά, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να συμβεί το ίδιο με τα Βριλήσια και την Αρτέμιδα που επέστρεψαν στην Α1.
Το Ανατόλια παρουσίασε ένα κράμα έμπειρων και μικρότερων σε ηλικία αθλητριών.
Η τάση ανανέωσης είναι φανερή.
Τα καινούρια πρόσωπα φέρνουν ελπίδα και συντελούν ώστε να δημιουργούνται προυποθέσεις επιβίωσης για τις ομάδες.
Επιπλέον, αποδεικνύεται στην πράξη ότι η εμπιστοσύνη σε σταθερό κορμό ομάδας, βοηθά.
Η Αρτεμις Κορυδαλλού ήταν αντίπαλος με τον Πορφύρα στη διεκδίκηση της ανόδου απο  την Α΄ΕΣΠΕΔΑ στην Α2 τη σαιζόν 2007-2008.
Η ομάδα απο τον Κορυδαλλό είχε και τότε και σήμερα στη σύνθεση της τις Μουτζουρίδου, Καραθανάση, Φλωροπούλου, Αλιφιεράκη, Κακουράτου.
Κοντά σε αυτές τις κοπέλλες προστέθηκαν και άλλες και η Αρτεμις παλεύει, με δυσκολίες αλλά και μαχητικότητα, να μείνει στην Α1.
Οι ξένες αθλήτριες είναι λιγότερες σε σχέση με πέρσι.
Οι προπονητές είναι νεότεροι σε ηλικία και εκφράζουν, κυρίως, τη ''νέα γενιά''.
Η εικόνα δείχνει διάθεση προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Και φανερώνει ευελιξία. Πάντως, με αυτά τα δεδομένα, οι αποστάσεις και οι διαφορές μεγαλώνουν.
Μάλιστα, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταφέρεται πια σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες.
Και αυτό δεν είναι καλό. Οπως, επίσης, δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια στη διαφαινόμενη εξέλιξη της  μείωσης του αριθμού των ομάδων. Απλώς και δυστυχώς, επειδή, πλέον λίγοι θα μπορούν  να ακολουθήσουν.....

Ν.Δελαγραμμάτικας