Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τα βλέπουμε, μας τα λένε και οι άλλοι τώρα....

Η οικονομική κρίση, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, Spiegel, κάνει τους Έλληνες να υποφέρουν.

Ο αριθμός των αυτοκτονιών και των ασθενειών, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, αυξάνεται ραγδαία. Οι γιατροί προειδοποιούν για νέα «ελληνική τραγωδία».
Τα βασικά σημεία του ρεπορτάζ:
Το κατά πόσο μια δημοσιονομική κρίση μπορεί να ταλαιπωρήσει τον πληθυσμό αποτέλεσε αντικείμενο ανάλυσης ερευνητών υπό τον κοινωνιολόγο της υγείας Ντέιβιντ Στάκλερ του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ βάσει της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στην ιατρική επιθεώρηση „The Lancet“ και εμπεριέχουν τα εξής:
-Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε το 2010 συγκριτικά με το 2009 κατά 24%.
-Ο αριθμός των ασθενών, οι οποίοι χαρακτήριζαν την κατάσταση της υγείας τους «κακή» ή «πολύ κακή» αυξήθηκε το 2009 σε σχέση με το 2007 κατά 14%.
-Αντιθέτως, ταυτόχρονα μειώθηκε σε 15% για το ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι αναζήτησαν κάποιο γιατρό.
-Ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 19% το 2009 σε σύγκριση με το 2007. Σε ανεπίσημο έγγραφο της Βουλής, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, γίνεται μάλιστα λόγος ακόμη και για αύξηση κατά 25%. Ακόμη πιο δραματικά αυξήθηκε ο αριθμός των αυτοκτονιών για φέτος: Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 αυτοκτόνησαν κατά 40% περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Η ανάλυση των κοινωνιολόγων βασίζεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης.
Το ότι το 2009 λιγότεροι ασθενείς αναζήτησαν έναν γιατρό, δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν πλέον μια ιατρική επίσκεψη, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.
Οι παροχές των δημοσίων υπηρεσιών υγείας είναι δωρεάν για κάθε ασφαλισμένο. Οι περικοπές όμως στο σύστημα υγείας μέχρι και 40% θα είχαν πολλαπλές επιπτώσεις.
Λιγότερο προσωπικό στα νοσοκομεία, μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής και χειρότερη παροχή φαρμάκων είναι καθοριστικοί παράγοντες για το ότι όλο και λιγότεροι ασθενείς καταλήγουν στα χέρια των γιατρών.
Eπιπλέον οι επιστήμονες «έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου» στον ελληνικό πληθυσμό, «καθώς γνωρίζουμε ότι σχετίζεται άμεσα με την κρίση», όπως δήλωσε ο Αλέξανδρος Κεντικελένης από το Κέιμπριτζ, ο βασικός συγγραφέας της έρευνας. Έτσι σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των βίαιων εγκλημάτων, των ανθρωποκτονιών και των κλοπών μεταξύ 2007 – 2009.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΙ , ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΌΛΑ, ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΛΑΒΩΝΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΓΙΑΤΙ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ, ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΡΙΣΑΝ, ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΕΒΟΥΜΕ. ΟΣΟΙΙ ΑΝΤΕΞΟΥΝ.
ΒΡΕΙΤΕ ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ. ΒΡΕΙΤΕ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ, ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΌΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΆ ΣΑΣ....